Tieners hebben negen uur slaap nodig, maar halen op weekdagen vaak slechts vijf uur slaap.
Volledig scherm
Tieners hebben negen uur slaap nodig, maar halen op weekdagen vaak slechts vijf uur slaap. © Getty

Laat school om 10 uur beginnen en je krijgt gezondere tieners met betere resultaten

GezondheidLaat de schoolbel pas om tien uur rinkelen en je krijgt niet alleen mentaal en fysiek gezondere scholieren. Ook hun resultaten zullen er op vooruitgaan, zo blijkt uit een nieuwe studie.

184 reacties

  • Maureno Venaruzzo

    6 jaar geleden
    Iedereen kan wel commentaar geven dat ze tot in de nacht op hunne "smartphone" zitten maar besef dat het de fout is van jullie "ouders" ze wonen nog altijd onder jullie dak en als je een goede opvoeding wilt geven beperk je het IPV alles maar op die tieners te schuiven
  • Paul van de velde

    6 jaar geleden
    In mijn tijd, Opstaan om 7u, daarna 12km met de fiets naar school en terug, winter en zomer en dat vanaf 9 jaar. Woensdag en zaterdag voormiddag ook school. S'avonds lagen we wel al te slapen om 22h. Winters hadden toen vriestemperaturen tot -20 graden en ploeteren door de sneeuw met je fiets was geen lachertje. We hadden wel nog tijd om buiten te spelen en het dagelijks vers warm eten stond op tafel wanneer we thuis kwamen. Nooit aan Spartaanse toestanden gedacht.
  • Marco Maerten

    6 jaar geleden
    Een goed intiatief,criticasters ten spijt. Tieners hebben al eeuwenlang een ander bioritme dan volwassen mensen. Bovendien is door het gepruts aan de tijd(we staan nu nog steeds 1 uur voor in de winter en zelfs 2 uren in de zomer voor op normale tijd GMT) fataal voor het bioritme waardoor mensen vaak 's ochtends moeilijker wakker worden.
  • Patrik De Weirdt

    6 jaar geleden
    En mogen de ouders dan ook beginnen werken om 10 uur of moeten die scholieren dan tot 10 uur op straat rondhangen?
  • Freddy Sonnemans

    6 jaar geleden
    Dat de ouders eens beginnen met hun kinderen op een redelijk uur naar bed te sturen ZONDER gsm of tablet waarop ze spelen tot 3 uur 's ochtends(waardoor ze de volgende ochtende uiteraard niet uitgeslapen zijn).
  1. ▶ Mogelijk eerste sterfgevallen door eten van vlees van ‘zombieherten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?
    PREMIUM
    HLN legt uit

    ▶ Mogelijk eerste sterfgeval­len door eten van vlees van ‘zombieher­ten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?

    In de Verenigde Staten zijn twee jagers gestorven nadat ze vlees hadden gegeten dat vermoedelijk afkomstig was van zogenaamde ‘zombieherten’. Het zou dus mogelijk om de eerste overdracht ooit kunnen gaan van de dodelijke ziekte naar mensen. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Texas via een nieuwe publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology. Maar wat staat er precies in hun wetenschappelijke publicatie? Waaraan lijden die ‘zombieherten’? En wat is het gevaar voor ons? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters beantwoordt vijf vragen in deze HLN legt uit podcast.
  2. Stopt je neus niet met bloeden, zoals bij Nina Pinzarrone? Arts legt uit hoe dit komt en wat je eraan kunt doen
    PREMIUM

    Stopt je neus niet met bloeden, zoals bij Nina Pinzarrone? Arts legt uit hoe dit komt en wat je eraan kunt doen

    Even leek het WK voor kunstschaatsster Nina Pinzarrone in het water te vallen door een hardnekkige bloedneus. Omdat het bloeden maar niet wou stoppen, werden enkele adertjes in haar neus dichtgebrand. Neus-keel-oorarts Thibaut Van Zele (UZ Gent) legt de meest voorkomende oorzaken van zo’n bloedneus uit en vertelt wat je best (niet) doet om het bloeden te stelpen: “Stop géén watjes of papieren zakdoekjes in je neusgaten.”