Statiegeld op drankblikjes levert niet minder zwerfvuil op

Het statiegeld zal hardleerse veroorzakers van zwerfvuil niet overtuigen om blikjes naar de winkel te brengen. Dat denkt Buurtsuper.be over het invoeren van statiegeld op drankblikjes. “Bovendien kost zo’n statiegeldsysteem elke supermarkt 40.000 euro”, aldus de Unizo-organisatie van de zelfstandige voedingshandel.

Eenentwintig organisaties en verenigingen uit Vlaanderen en Nederland slaan de handen in elkaar om de regeringen in beide landen ertoe aan te zetten, statiegeld in te voeren op alle petflessen en blikjes.

“Buurtsuper.be is, net zoals de totale verpakkingsindustrie en handel, tegen statiegeld”, klinkt het in een persbericht. Zij hebben samen Fost Plus opgericht, de organisatie die instaat voor de inzameling van het huishoudelijke verpakkingsafval. De industrie en handel betalen voor de organisatie van de complete ophaal en recyclagecyclus. “De bestaande blauwe zak is een goed, betaalbaar en performant systeem om pmd-afval aan huis bij de consument op te halen. Bovendien biedt het de gezinnen het comfort dat het afval thuis wordt opgehaald”, stelt Buurtsuper.be. “Moeten deze gezinnen boeten omwille van de minderheid die het afval op straat werpt”, vraagt Luc Ardies, directeur van Buurtsuper.be, zich af.

Volgens Buurtsuper.be zal een statiegeld van 10, 25 en zelfs 50 eurocent de hardleerse burgers er niet toe bewegen om de drankblikjes, die ze onderweg nuttigen, bij te houden tot ze thuis zijn om ze vervolgens naar de winkel te brengen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen