Direct naar artikelinhoud
De Tijdloze

"Stem 'Africa' van Toto op 1 in De Tijdloze"

Facebook-groep roept op Amerikaans rocknummer in Studio Brussel-lijst te stemmen
Beeld RV

"Stem 'Africa' van Toto op 1 in De Tijdloze." Met deze grappige stunt probeert een Gents/Lokerse vriendengroep de ultieme eindejaarslijst van Studio Brussel te beïnvloeden.

Het hoeft niet altijd Nirvana, Pearl Jam of Gorki te zijn. Zo denken vijf vrienden uit Gent en Lokeren er toch over. Met de Facebook-pagina ‘Stem Toto - Africa op 1 in De Tijdloze’ proberen ze luisteraars van Studio Brussel te overtuigen om te stemmen op hun favoriete nummer.

“Het is onbegrijpelijk dat het nummer nog niet in de lijst staat”, zegt Dries Clappaert, een van de initiatiefnemers. “We waren benieuwd of het ons kan lukken om 'Africa’ in De Tijdloze krijgen. Maar het doel is om er meteen de hoogste nieuwkomer van te maken. En waarom niet meteen op de eerste plaats? Het begon voor de lol, maar we menen het ook. Het ìs een super mooi lied.”

'Het begon voor de lol, maar we menen het ook. Het ìs een super mooi lied'
Dries Clappaert, initiatiefnemer

Van Polé Polé tot Pukkelpop

Toch heeft ‘Africa’ vooral een persoonlijke betekenis voor de vriendengroep. “Een van ons is een tijdje terug naar, jawel, Zuid-Afrika verhuisd omdat zijn vriendin er ging werken”, vertelt Nadiem Shah. “Dat maakte de liefde voor het nummer alleen maar groter. Het epische sfeertje, de inhoud en tekst, het ‘come together’ gevoel, het meme-gehalte, de meezingfactor. Alles, eigenlijk.”

'Ik maak er een sport van het nummer vrijwel overal waar ik kan te draaien'
Nadiem Shah, dj en initiatiefnemer

Als dj maakt Nadiem Shah er een sport van om het nummer overal waar hij komt te draaien. “Of het nu Polé Polé, Gentse of Lokerse Feesten, Rock Zottegem of de Strandfuif in Glabbeek is”, zegt hij. “Dit jaar is het nummer in de Boiler Room op Pukkelpop gedraaid tijdens de closing sets van zowel TLP, Michael Midnight als mezelf. Niet afgesproken, voor alle duidelijkheid. En telkens het ergens wordt gespeeld, maken we een filmpje dat we delen in onze WhatsApp-groep.” 

De kern van vrienden bestaat verder uit Lander Merckpoel (broer van), Imran Shah (ook broer van) en Thomas Vervaet, de man die intussen in Zuid-Afrika woont. Bij uitbreiding zitten er intussen al zestien mensen in de WhatsApp-groep.

'Beste lied ooit'

Volgens een telling van lichtman Dieter Vanmarcke werd ‘Africa’ tijdens de afgelopen editie van Camping Vlasmarkt op de Gentse Feesten maar liefst dertien keer gedraaid op tien nachten tijd. Volgens de overlevering vroeg een cafébaas zelfs of nummer “alsjeblieft” niet meer gespeeld kon worden.

Een foto die is geplaatst door nadiem shah (@nadiemshah) op

Dat Toto’s ‘Africa’ ook ver buiten de groep geliefd is, bewijst hun Facebook-pagina. Het fictieve event - gepland op 31 december, wanneer De Tijdloze wordt uitgezonden - lokte al meer geïnteresseerden dan eigen vrienden.

Ook deze tweet van De Morgen-collega Dries Vermeulen bewijst dat de campagne voor succes vatbaar is. Nu nog hopen dat Studio Brussel het nummer bovenaan haar ultieme eindejaarslijst toelaat.

Twitter bericht wordt geladen...

Stemmen kan hier, het fictieve Facebook-event delen kan hier.
Toto treedt 18/03 op in Vorst Nationaal, 
gracialive.be