thumbnail: null
thumbnail: null

Een cantus graag!

De conservatieve islamitische lezing die op 30 september door de predikers Abid en Ali werd gehouden in het stadhuis van Genk veroorzaakte bijzonder veel ophef, nadat de Nederlandse tv in ‘Nieuwsuur’ beelden van die samenkomst uitzond.

“Zaterdagavond, het Belgische stadje Genk”, zo werd letterlijk gezegd in de inleiding van de reportage. Hoezo, is Genk dan ineens een ‘stadje’ geworden? Wellicht hebben vele Genkenaren uit pure colère meteen hun afstandsbediening genomen en lukraak weg gezapt naar wat anders, bij voorkeur naar een licht erotisch programma op een onbekende zender om hun humeur nog enigszins bij te stellen. Iedereen weet inmiddels waar het over gaat: muziek beluisteren werd door de predikers als zondig bestempeld en je stapt ook best geen café binnen.

De grootste verontwaardiging kwam van staatssecretaris Zuhal Demir (37 jaar), die hoogzwanger is en liet weten dat zoiets niet in haar kraam past. “Jongeren mogen niet geïsoleerd worden”, zei ze. De richtlijn luidt tegenwoordig: ‘Huizen moeten geïsoleerd worden, mensen niet’, zo menen we te begrijpen. Laten wij dit aardse leven positief benaderen: wij zoeken actief naar lezers die het aandurven zo’n lezing te organiseren. Hoor je dan standpunten die tegen alcohol en muziek gericht zijn? <I>So what?</I> Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is.

Oei, zingen? Mogelijk hebben onze predikers Abid en Ali tijdens hun jeugd teveel Heineken naar binnen moeten gieten en werden ze verplicht hun gehoor bloot te stellen aan Duitse schlagers zoals ‘Rote Rosen’ van Freddy Breck en ‘Du’ van Peter Maffay. In zo’n geval kunnen ze absoluut op ons begrip rekenen. Dan smeek je op den duur om een Cola Zero en wat stilte. Wie van onze gewaardeerde lezers wil een authentieke cantus organiseren? Pinten omhoog, overjaarse studentenliederen. Wij brengen die volhouders wel op andere gedachten. Eerst nog een gulle biersponsor vinden, die voor een tournée générale wil opdraaien. Voorts zullen wij wat vrijkaarten lospeuteren voor Pukkelpop. Gegarandeerd volle bak voor een spreekbeurt van Abid en Ali!

Publiek geheim

Tijdens de geheime zitting van de gemeenteraad in Houthalen-Helchteren werd zoveel kabaal gemaakt, dat men buiten alles kon volgen. Niet meer dan logisch. Als je mensen te lang opsluit, worden die na een tijd wanhopig en beginnen met roepen en tieren. Volgende keer vergadert men beter meteen op straat. Als dat hinderlijk is voor het verkeer, leggen we best een omleidingsweg aan rond Houthalen. Nu de gemeenteverkiezingen eraan komen, is het vaak hout vasthouden. Maar dan moet je eerst Hout-halen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer