© BELGA

1.248 verplichte inburgeraars verhuisden naar provincie Antwerpen

1.248 nieuwkomers zijn sinds vorig jaar uit Brussel of Wallonië naar de provincie Antwerpen verhuisd. En zo hebben zij alsnog een inburgeringstraject moeten volgen. In Vlaanderen gaat het in totaal om 3.358 nieuwkomers.

jas

Sinds februari 2016 zijn nieuwkomers die zich voor het eerst in Wallonië of Brussel vestigen en vervolgens binnen vijf jaar naar Vlaanderen verhuizen, ook verplicht inburgeringslessen te volgen. In Vlaanderen gaat het in totaal om 3.358 personen die vanuit Brussel en Wallonië naar Vlaanderen zijn verhuisd en nu het inburgeringstraject alsnog verplicht moeten volgen.

1.248 daarvan bevinden zich in de provincie Antwerpen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Willy Segers (N-VA) opvroeg bij Vlaams minister van Inburgering, Liesbeth Homans (N-VA).

“Dat zijn dus 1.248 nieuwkomers in de provincie Antwerpen die we verplicht hebben om Nederlandse lessen te volgen, die daar voordien aan waren ontsnapt”, zegt Vlaams parlementslid Peter Wouters (N-VA), die samen met Willy Segers mee aan de basis lag van het nieuwe decreet. “Tot voor de wijziging gebeurde het dan ook dat nieuwkomers zich eerst vestigden in Brussel of Wallonië om nadien naar Vlaanderen te verhuizen en zo aan de inburgeringsplicht ontsnapten. Het was een achterpoort die wagenwijd open stond. Dat is nu dus niet meer mogelijk en dat is uiteraard een positieve zaak.”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER