Daarom sleept deze Antwerpse advocaat het stadsbestuur van Brugge voor de rechter

© Geert Van de Velde

Advocaat en oud-parlementslid Hugo Coveliers daagt het Brugse stadsbestuur voor de rechter. De Antwerpenaar kan als tweedeverblijver geen parkeerkaart krijgen in Brugge en weigert parkeerboetes te betalen. “Dit parkeerreglement is onwettig.”

Koen Theuns,ktb

Antwerpenaars menen het te weten: Antwerpen is ‘t stad en al de rest is parking. Maar voor Hugo Coveliers gaat die volkswijsheid alvast niet op, want sinds de invoering van het nieuwe parkeerplan in februari krijgt het gewezen parlementslid zijn wagen niet meer kwijt in de ‘s Gravenstraat, waar hij al jaren een tweede verblijf heeft. Want enkel wie er gedomicilieerd is, kan in het centrum van Brugge een parkeerkaart krijgen. “Ik heb ze niet geteld, maar ik denk dat ik intussen toch al een twintigtal parkeerretributies van 30 euro per stuk heb ontvangen. Maar ik betaal ze niet, want het parkeerreglement van de stad Brugge is ongrondwettelijk.”

Verzoening door vrederechter?

Volgens Coveliers, die binnenkort verhuist binnen Antwerpen en in de tussentijd enkele maanden voltijds in Brugge zal wonen, is het parkeerreglement discriminerend voor tweedeverblijvers. “De wet is duidelijk: elke eigenaar moet ten volle van zijn eigendom kunnen genieten. Eigenaars en huurders die in Brugge wonen, krijgen twee gratis parkeerkaarten. Maar wie zo eerlijk is om aan te geven dat hij een tweedeverblijver is, en daar dan ook nog eens 1.000 euro belastingen aan de stad voor betaalt, krijgt niets”, zegt Coveliers, die burgemeester Renaat Landuyt (SP.A) aanschreef over de kwestie maar na uitblijven van een afdoend antwoord de zaak voor de rechter brengt.

“Ik heb de vrederechter gevraagd om een verzoeningsprocedure op te starten. Als dat niet tot een oplossing leidt, dan zal ik de stad dagvaarden of zal de stad dat met mij moeten doen. Want die boetes betaal ik niet.”

Parkeerdruk

De Brugse burgemeester gaat niet mee in de redenering van Coveliers. “De straat is openbaar domein en dus eigendom van de Bruggelingen. Ik geef wel toe dat tweedeverblijvers niet vooraan in de rij stonden bij de opmaak van het parkeerplan, maar wel wie woont en werkt in de stad. De grote parkeerdruk wordt dan ook veroorzaakt door zij die Brugge zien als tijdelijke verblijfplaats”, zegt Landuyt.

Dat laatste argument wuift Coveliers overigens weg. “Parkeerdruk? In onze straat is er altijd plaats om te parkeren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen