Het werd al geteisterd door vandalen en koperdieven, en nu wordt leegstaand ziekenhuis ook nog eens getroffen door brand

© dji

Op de bovenste verdieping van het voormalige Sint-Jozefziekenhuis is een brand uitgebroken. Een deskundige onderzoekt de oorzaak ervan. De laatste week kreeg het leegstaande gebouw meermaals koperdieven en vandalen over de vloer.

Dominique Jauquet,dji

Het was een buurtbewoner die hevige rookontwikkeling opmerkte op de bovenste verdieping van het oude Sint-Jozefziekenhuis. De man verwittigde meteen de hulpdiensten. De brandweer van Oostende was snel ter plaatse, en kreeg versterking van de brandweerpost van Middelkerke.

“Bij aankomst van de brandweer was een uitslaande brand zichtbaar”, klinkt het bij de politie. Het vuur ontstond in het auditorium van het voormalige ziekenhuis en verspreidde zich verder op de vijfde verdieping van het ziekenhuis. De uitslaande brand veroorzaakte een grote rookpluim die tot ver te zien was. “Hoe groot de schade is, hebben we nog niet kunnen vaststellen, omdat het parket de toegang tot het gebouw nog niet heeft vrijgegeven”, vertelt Bernard Lejeune, algemeen directeur van CM Oostende, eigenaar van de site.

Het parket van Brugge is een onderzoek gestart. Of de brand al dan niet accidenteel ontstond of werd aangestoken, is nog niet duidelijk. Vermoedelijk is de brand het werk van vandalen die het gebouw zijn binnengedrongen. “De hele site is nochtans afgesloten”, zegt Lejeune. “De laatste week hadden we echter meermaals te maken met koperdieven. We hebben een paar keer een nieuw hangslot moeten hangen. We hadden ook te maken met jongeren en vandalen die over de afsluiting klommen.”

Het voormalige Sint-Jozefziekenhuis staat leeg, sinds de verhuis naar het nieuwe ziekenhuis van AZ Damiaan. Het volledige gebouw wordt binnenkort gesloopt. “Het gaat dus eigenlijk vooral om materiële schade aan een gebouw dat straks tegen de vlakte gaat”, zegt Lejeune nog.

De CM heeft plannen om haar hoofdkantoor en -loket straks te verhuizen naar een nieuw gebouw. Op de rest van de site komen er mogelijk woningen. De plannen om er ook een woonzorgcentrum op te trekken, zijn opgeborgen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen