© carnavalskoentje

Aalsterse carnavalisten moeten 723.930 euro betalen na brand: “Dit is vreselijk”

Welgeteld 723.930,63 euro, of ruim 24.000 euro per persoon. Dertig Aalsterse carnavalisten die hun praalwagen in vlammen zagen opgaan in een loods, hebben van verzekeraar Axa een ‘ultiem’ aanbod gekregen om de schade te betalen, na een procedureslag van 13 jaar. “Dit is vreselijk. Axa weet dat we dit niet kunnen betalen”, klinkt het bij de leden.

Tom Le Bacq en Leen De Smedt

“Wij tonen ons eigenlijk heel menselijk.” Woordvoerder Gianni De Muynck van Axa vindt dat de verzekeraar het best mogelijke aanbod heeft gedaan aan dertig carnavalisten uit Aalst. Elk apart 24.000 euro betalen en we spreken er niet meer over, zo staat het in een brief die ze vanochtend allemaal kregen. “Het had even goed 38.000 euro per persoon kunnen zijn, want de totale kosten liggen eigenlijk boven een miljoen euro”, zegt De Muynck.

Bij de carnavalisten heerst vooral woede en machteloosheid na 13 jaar procederen. De feiten dateren al van 2004. Carnavalsgroep Geloeif mè Goed had er een absolute top­editie opzitten. Na rondgeparadeerd te hebben met hun praalwagen, zetten ze die ’s avonds in een gehuurde loods. Maar ’s nachts vatte de tractor die de kar getrokken had vuur in de loods. Gevolg: heel veel schade aan de loods en voor de andere bedrijven die daar gevestigd waren.

© HDW

Een drama, maar de verzekering zou wel tussenkomen, dacht iedereen. De stad Aalst had alle groepen via Ethias verzekerd. Maar die wou niet betalen: de verzekering gold alleen tijdens de stoet, niet erna. De ­carnavalisten moesten zélf betalen aan Axa, de verzekeraar van de eigenaar en huurders van de loods. En omdat ze een feitelijke vereniging vormden en geen vzw, was elk lid afzonderlijke aansprakelijk.

“Een drama”, zegt één van de carnavalisten, die niet met zijn naam in de krant wil. “Wij slepen dit al jaren met ons mee. We hebben ­be­nefieten georganiseerd, maar dat volstond totaal niet. De stad Aalst heeft ook proberen te bemiddelen. Ze hebben een solvabiliteitstudie gedaan bij elk van ons, om te zien hoeveel we zouden kunnen betalen. Want wij zijn gewone mensen, geen rijkaards. Hebt u een miljoen frank liggen dat u snel even kan missen? Ik niet alleszins.”

De hoop was dat Axa het bedrag nog zou ­laten zakken. “We waren al jaren aan het onderhandelen. Maar ze pakken ons in snelheid met dit aanbod waarvan ze weten dat we het niet kunnen be­talen”, zegt Sven De Smet, één van de an­dere getroffen leden.

© Lisa Van Damme; LVD

“Ik vrees dat velen van ons in schuld­bemiddeling moeten gaan of hun huis moeten verkopen”, zegt een ander lid.

Betere bescherming

De leden hebben tot 10 december de tijd om in te gaan op het aanbod. “Anders vorderen we de volledige som via een deurwaarder”, zegt De Muynck. “We hopen dat dit geval ­andere verenigingen die nu nog een feite­lijke vereniging zijn, aanzet om zich om te vormen tot vzw, omdat die betere juridische bescherming biedt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer