Gek op de smaak van gezouten karamel? De wetenschap heeft er een verklaring voor
Of het nu in chocolade, ijs of pindakaas is, gezouten karamel is voor de liefhebbers van die smaak een goddelijke combinatie. Waarom zijn we zo dol op de niet erg evidente combinatie van zoete karamel met zout en kunnen we er van blijven eten? De wetenschap heeft een verklaring voor deze zoet-zoute zonde.
Gezouten karamel maakt de laatste jaren zijn opmars in de legendarische chocoladerepen van Tony Chocolonely, maar ook onder meer Ben & Jerry's en Häagen-Dasz sprongen al op de kar door er een ijsjessmaak van uit te brengen. Toch is de verslavende smaakcombinatie niet nieuw. De mix van suiker, zout en vet onder vorm van gezouten karamel werd eerst samengebracht door de Franse chocolatier Henri Le Roux, meer dan dertig jaar geleden.
Vuurwerk in de hersenen
Behoor jij ook tot de categorie levensgenieters die maar niet kan stoppen met smullen van de gezouten karamelsmaak? Om je alvast minder schuldig te voelen: daar is een wetenschappelijke verklaring voor. De universiteit van Florida testte de gezouten karamelsmaak uit op 150 gelukkige proefpersonen, en concludeerden dat zowel een zoete, zoute, als vette smaak afzonderlijk chemicaliën in het brein opwekken die vergelijkbaar zijn met een shot heroïne. Combineer je die drie elementen die afzonderlijk deze eigenschap bezitten, krijg je helemaal vuurwerk in de hersenen.
Uit de hand gelopen genot
Het fenomeen wordt ook wel "hedonic escalation" genoemd, wat je zou kunnen omschrijven als "uit de hand gelopen genot". Ons brein zal bij elke hap naar meer verlangen, omdat je steeds nieuwe smaken ontdekt in de lekkernij. Bij andere, minder complexe voedingsmiddelen heb je net het tegenovergestelde, "hedonic adaptation" ("aanpassing van het genot") - waarbij je na een tijd genoeg krijgt van de smaak. "Hedonische escalatie gebeurt het vaakst bij complexe smaken, waarbij een proever gemotiveerd is om bij elke hap meer te proeven van het veelzijdige voedingsmiddel," leggen de wetenschappers uit. Dat verklaart waarom je na één hap van die chocoladereep de wikkel toch weer openvouwt om meer te proeven. Niet erg lijnvriendelijk, maar er is nu alvast wel een verklaring die breder is dan een gebrek aan wilskracht.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
-
PREMIUM
Apero time! Foodie Sonja Peeters maakt 3 originele cocktails en bijpassende hapjes waarmee je gegarandeerd indruk zal maken
-
Smaak van boerenkool doet ongeboren baby’s grimassen trekken
Zorgt de smaak van boerenkool ervoor dat u een grimas van afkeuring trekt? U bent niet alleen: onderzoekers hebben foetussen een huilende uitdrukking zien trekken wanneer zij in de baarmoeder aan de hippe groente worden blootgesteld. -
-
Heerlijke kost voor de krokusvakantie: 3 gerechten waar het hele gezin van smult
-
“Ik ben in mijn leven altijd op zoek naar goede, betaalbare wijnen”: Sven Ornelis trots op eigen online wijnhandel
In de HLN Original ‘Het Vakantiehuis’ stelt radiopresentator Sven Ornelis zijn appartement in Barcelona voor. De ideale dag van Sven in Spanje draait om rust en culinair genot. En dat laatste vindt de JOE-stem in zijn eigen wijnen. Hij laat Birgit Van Mol meegenieten van de cava die hij zelf zorgvuldig selecteerde voor zijn online wijnhandel. “Deze cava heeft zo’n beetje de ‘biscuit’ van de champagne”, klinkt het. Bekijk hieronder de volledige aflevering. -
Kiezen voor veggie of vegan op restaurant? Onderzoek wijst uit: dit simpel trucje haalt klanten over de streep
Duurzaamheid is al lang geen modewoord meer, en dat zie je in de culinaire wereld: in steeds meer (sterren)restaurants vind je veganistische of vegetarische opties op de menukaart. Maar zijn we ook snel geneigd om vlees en vis links te laten liggen? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat één simpel trucje helpt om mensen over de streep te trekken: alles draait om de boodschap. -
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
-
PREMIUM
“Als ik wat extra maak, weet ik zeker dat ze geen fastfood eet”: drie mama's blijven met liefde koken voor hun volwassen kinderen
-
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
Op een eerste schijf van 1.020 euro spaarrente per belastingplichtige betaal je geen roerende voorheffing. Wat betekent dat concreet? Hoe zit het dan met een gezamenlijke rekening? En wat doe je best met de rest van je centen? Spaargids.be biedt antwoorden. -
PREMIUM
Voor NINA bedacht foodie Sonja Peeters het perfecte kerstmenu: makkelijk, kindvriendelijk én het ziet er goed uit
-
‘Pizza toast’-recept van topmodel Hailey Bieber verovert het internet en is perfect voor wie houdt van pizza en burrata
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer