© Apache

Nieuwssite Apache na klacht van bouwpromotor: “Ik zal met plezier uitleggen waarom er voldoende maatschappelijk belang is”

Bouwpromotor Erik Van der Paal klaagt nieuwssite Apache aan voor schending van de privacy en belaging. Hij vindt het niet kunnen zijn gasten werden gefilmd met een verborgen camera terwijl ze naar zijn verjaardagsfeestje kwamen in sterrenrestaurant ’t Fornuis. Advocaat Walter Damen heeft de klacht bij de onderzoeksrechter ingediend. Apache reageert strijdvaardig op de klacht.

il

“Voor mijn cliënt gaat het vooral om een ethische discussie”, zegt Walter Damen. “Is het toelaatbaar dat elke bekende zakenman, politicus, advocaat, acteur of noem maar op, zomaar gefilmd en verdacht wordt gemaakt? Dat zijn Britse toestanden die wij in Vlaanderen nog niet kenden. Blijkbaar wil Apache daar nu verandering in brengen.”

De klacht is op papier enkel gericht tegen de maker van het filmpje met de verborgen camera, maar het is duidelijk dat die handelde in opdracht van Apache.

“De nieuwssite heeft niet enkel gefilmd, ook de gesprekken op straat zijn opgenomen”, vervolgt Damen. “Dat is een verregaande schending van de privacy van meneer Van der Paal. Dit heeft niets met journalistiek te maken. Op het feest is er niets nieuwswaardig gebeurd. De enige bedoeling van Apache is een sfeertje van verdachtmaking rond Van der Paal creëren. Wat is het volgende? Undercover het communiefeest van de kinderen filmen? Als dit wordt toegelaten, kan voortaan iedereen onder het mom van onderzoeksjournalistiek met verborgen camera bekende mensen beginnen filmen.”

Advocaat ook op feestje

Advocaat Walter Damen was als bestuurslid van voetbalclub Beerschot-Wilrijk ook op het feestje aanwezig. Bouwpromotor Land Invest is sponsor van Beerschot-Wilrijk. Damen dient zelf geen strafklacht in. Hij stapt wel naar de Raad voor Journalistiek om de praktijken van Apache aan te klagen.

Apache-hoofdredacteur Karl Van den Broeck reageert strijdvaardig op de klacht. “Het gebruik van een verborgen camera is een bijzondere journalistieke techniek die volgens de deontologie onder bepaalde voorwaarden mag toegepast worden”, zegt hij. “Het gaat er onder meer om dat er voldoende maatschappelijk belang moet zijn. Ik zal met plezier aan de onderzoeksrechter uitleggen waarom dat hier het geval was. We hebben het dan voor alle duidelijkheid niet over de vraag of leden van een stadsbestuur pinten mogen gaan pakken bij een bouwpromotor. Volgens ons tonen de beelden aan dat er op het moment waarop Land Invest volop in een vergunningsprocedure zit rond het project op de Slachthuissite, er meer dan vriendschappelijke banden blijken te bestaan met leden van het schepencollege dat over dat dossier een beslissing moet nemen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

LEES OOK: Klacht van Groen na aanwezigheid Antwerps stadsbestuur op etentje van bouwpromotor (video)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER vastgoedrel