© Shutterstock

Europese artsen pleiten voor manier om longkanker sneller op te sporen

Omdat longkanker in een vroeg stadium meestal goed te behandelen valt, roepen artsen uit acht Europese landen op om de risicogroepen eerder te screenen met CT-scans. Dat is volgens hen van belang om dat net longkanker een van de kankers is waarbij de kans op overleven klein is door de snelle groei en uitzaaiingen en je er dus vlug bij moet zijn.

flb

Wie de diagnose van longkanker krijgt, krijgt vaak ook meteen te horen dat de kans op genezing klein is. Het wordt aanzien als een van de meest dodelijke kankers omdat die vaak snel groeit en zich verspreidt. Minder dan tien procent die ermee wordt geconfronteerd, leeft na vijf jaar nog. Net daarom wordt de ziekte vaak ook maar ontdekt als er al veel uitzaaiingen zijn.

Om die reden roepen enkele Europese artsen in het vakblad The Lancet Oncology op om risicopatiënten sneller en vroeger te scannen. Als de dokters de ziekte in een vroeg stadium aantreffen, worden de overlevingskansen een pak groter omdat dan via een kleine ingreep sneller op genezing kan worden ingezet. Dat blijkt uit een onderzoek bij de bevolking dat in 2001 startte en waaraan 16.000 personen deelnamen.

Duur, duurder

De wetenschappers dringen nu aan op een groter bevolkingsonderzoek bij alle rokers en ex-rokers, iets waar ze in de VS al zijn mee begonnen. "Wij kijken niet alleen of er een plekje zit op de longen, maar ook hoe snel dat groeit en de groeisnelheid bepaalt of het kwaadaardig is of niet", zegt Matthijs Oudkerk van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Hij is een van de hoofdauteurs van het rapport en geeft in één adem ook aan dat screening wel duur is, maar de behandeling van kanker nog duurder.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer