Hoofdredacteur Apache niet onder indruk van klacht voor opnames met verborgen camera aan ’t Fornuis

© Apache

Bouwpromotor Erik Van der Paal klaagt nieuwssite Apache aan voor schending van de privacy en belaging. Hij vindt het niet kunnen zijn gasten werden gefilmd met een verborgen camera terwijl ze naar zijn verjaardagsfeestje kwamen in sterrenrestaurant ’t Fornuis. Advocaat Walter Damen heeft de klacht bij de onderzoeksrechter ingediend. De hoofdredacteur van Apache is niet onder de indruk.

il, pom

“Voor mijn cliënt gaat het vooral om een ethische discussie”, zegt Walter Damen. “Is het toelaatbaar dat elke bekende zakenman, politicus, advocaat, acteur of noem maar op, zomaar gefilmd en verdacht wordt gemaakt? Dat zijn Britse toestanden die wij in Vlaanderen nog niet kenden. Blijkbaar wil Apache daar nu verandering in brengen.”

De klacht is op papier enkel gericht tegen de maker van het filmpje met de verborgen camera, maar het is duidelijk dat die handelde in opdracht van Apache.

De beelden, waarop onder meer burgemeester Bart De Wever (N-VA) en schepen van Stadsontwikkeling Rob Van de Velde (N-VA) te zien zijn, zorgden voor veel commotie de afgelopen week. Op basis van die beelden diende Groen een klacht in bij het stedelijke integriteitsbureau. Dat moet nu nagaan of het stadsbestuur in de fout ging door aanwezig te zijn op een feestje van een bouwpromotor die via Land Invest betrokken is bij verschillende grote projecten in Antwerpen waarover nog vergunningstrajecten lopen. Lokaal sp.a-voorzitter Tom Meeuws haalde vervolgens ook hard uit naar het stadsbestuur, maar kwam zelf in het oog van de storm terecht toen bleek dat hij via zijn job als consultant ook contacten onderhoudt met Land Invest en Van der Paal.

Reactie hoofdredacteur

Apache-hoofdredacteur Karl Van den Broeck reageert strijdvaardig op de klacht. "Het gebruik van een verborgen camera is een bijzondere journalistieke techniek die volgens de deontologie onder bepaalde voorwaarden mag toegepast worden", zegt hij. "Het gaat er onder meer om dat er voldoende maatschappelijk belang moet zijn. Ik zal met plezier aan de onderzoeksrechter uitleggen waarom dat hier het geval was. We hebben het dan voor alle duidelijkheid niet over de vraag of leden van een stadsbestuur pinten mogen gaan pakken bij een bouwpromotor. Volgens ons tonen de beelden aan dat er op het moment waarop Land Invest volop in een vergunningsprocedure zit rond het project op de Slachthuissite, er meer dan vriendschappelijke banden blijken te bestaan met leden van het schepencollege dat over dat dossier een beslissing moet nemen."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen