Direct naar artikelinhoud
Binnenland

Dodelijk ongeval Morlanwelz: treinbegeleidster nog altijd zwaargewond in ziekenhuis

Dodelijk ongeval Morlanwelz: treinbegeleidster nog altijd zwaargewond in ziekenhuis
Beeld Photo News

De trein die gisterenavond spoorarbeiders aanreed ter hoogte van Morlanwelz, is tijdens zijn ongecontroleerde rit voorbij drie stations en vijf overwegen gereden. Dat heeft spoornetbeheerder Infrabel vandaag bevestigd. Na het ongeval is nog één zwaargewonde er erg aan toe. 

Het gaat om de treinbegeleidster van de passagierstrein waartegen het losgekomen treinstel tot stilstand kwam. Het tweede zwaargewonde slachtoffer is intussen geopereerd en mocht het ziekenhuis vanochtend verlaten. Dat heeft Charles-Eric Clesse, de arbeidsauditeur die voor het parket van Henegouwen het onderzoek naar het treinongeval leidt, meegedeeld tijdens een persconferentie in Charleroi.

De trein was niet losgekomen van het takelvoertuig, maar is om een nog onduidelijke reden in twee delen gebroken. De drie laatste wagons waren afgebroken van de eerste drie. 

"Het koppelingssysteem tussen de motorwagens van de trein heeft het begeven. De wagons zijn dan achteruit de helling afgereden"
Charles-Eric Clesse

Laatste drie wagons losgekomen

De trein, die zes wagons telde, moest gisterenavond na een eerder ongeval worden weggetakeld door een hersporingstrein. "Tijdens het slepen, en om een reden die we nu nog niet kennen, zijn de laatste drie wagons losgekomen van de eerste drie. In tegenstelling tot wat tot nu toen in de pers was aangegeven, zijn ze dus niet losgekomen van de hersporingstrein. Het koppelingssysteem tussen de motorwagens van de trein heeft het begeven", zegt Clesse.

De wagons zijn dan achteruit de helling afgereden. Daarbij werd ook een passagierstrein gekruist. De bestuurder daarvan verwittigde de operatoren in de seincabine, die daarop de elektriciteit op de sporen uitschakelden. Toch bleven de drie wagons voortrijden, om vier kilometer verderop met gedoofde lichten in te rijden op de spoorarbeiders die in Moranwelz aan de slag waren. Twee arbeiders van 42 en 59 jaar overleefden dat niet, twee collega's raakten gewond. Ook daarna reed de trein nog tien kilometer voort, om in Bracquenies, vlak voorbij het station La Louvière-Sud, met een passagierstrein te botsen. Die passagierstrein stond door het uitschakelen van de stroom wel stil.

"Onvermijdelijke aanrijding

Daar raakte een vijftal mensen gewond, onder wie de bestuurder en een treinbegeleidster, die beiden ernstig gekwetst waren. De treinbestuurder werd intussen geopereerd en mocht het ziekenhuis verlaten. De treinbegeleidster liep een zware interne bloeding op. Zij werd afgelopen nacht geopereerd, maar ligt nog altijd in het ziekenhuis. Haar toestand is volgens Clesse "zorgwekkend". Drie andere lichtgewonde treinpassagiers konden ter plaatse worden verzorgd.

Volgens Clesse was het "onvermijdelijk" dat de losgekomen wagons de arbeiders zouden aanrijden. "Een noodoproep tussen de diensten zou drie tot vijf minuten in beslag hebben genomen, terwijl de aanrijding slechts vier kilometer verderop plaatsvond. Het afleiden van de wagons zou zelfs nog grotere gevolgen hebben gehad, omdat er dan een aanrijding zou hebben plaatsgevonden met de passagierstrein die nu enkel maar gekruist werd. Die trein zat vol." 

Koning Filip betuigt medeleven aan families slachtoffers en treinpersoneel

Koning Filip heeft naar aanleiding van het treinongeval gebeld met NMBS-CEO Sophie Dutordoir en Luc Lallemand, gedelegeerd bestuurder bij Infrabel. De koning heeft daarbij zijn medeleven betuigd aan al het betrokken treinpersoneel en wil ook zijn deelneming aanbieden aan de families van de overleden slachtoffers en gewonden.

Ministers en CEO's rond de tafel

De Kamercommissie Infrastructuur organiseert volgende week woensdag een gedachtewisseling over het treinongeval in Morlanwelz. Op de gastenlijst staan de bevoegde ministers François Bellot (MR) en Denis Ducarme (MR), de ceo's van de NMBS en van Infrabel, Sophie Dutordoir en Luc Lallemand, en vertegenwoordigers van het spoorpersoneel. Dat werd vernomen binnen de commissie. De vergadering van de commissie ging vandaag van start met een minuut stilte ter nagedachtenis van de slachtoffers van het ongeval.