© shutterstock

“Groot-Brittannië en Europese Unie hebben overeenkomst over kostprijs Brexit”

De Britse en Europese onderhandelaars hebben een overeenkomst bereikt over de zogeheten ‘Brexit Bill’, de prijs die Groot-Brittannië zal betalen om uit de Europese Unie te stappen. Zo meldt The Telegraph. Het zou om een bedrag tussen de 45 en de 55 miljard euro gaan.

mtm

Het gaat op een princiepsakkoord, aldus de Britse krant, die zich baseert op getuigenissen van anonieme bronnen uit beide kampen. “Beide kampen deden vaag om de uiteindelijke som die Groot-Brittannië moet ophoesten voor de uitstap, maar het zou om een bedrag tussen de 45 en de 55 miljard euro gaan”, luidt het.

Tot dusver lag het financiële bod van de Britse regering om en bij de 20 miljard euro, een voorstel dat door Europa verworpen werd. De factuur lag volgens Europa eerder tussen de 50 en 60 miljard euro.

Als de melding klopt, moet er nog maar één grote horde overwonnen worden om de Brexit te finaliseren. Al is het wel een erg ingewikkelde horde: de grens met Ierland. Het Verenigd Koninkrijk heeft nog tot maandag om met een voorstel te komen hoe een “harde grens” tussen Ierland en Noord-Ierland vermeden kan worden.

Zowel aan Europese als aan Britse kant wordt voorlopig echter geen commentaar gegeven. “Intense onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Commissie worden deze week in Brussel voortgezet, waar we trachten om tot een akkoord te komen”, klonk het aan Britse kant in een korte mededeling.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer