Ongelofelijk: stuntmannen springen met wingsuit van berg… om nadien in vliegtuig te landen

Stuntmannen Fred Fugen en Vince Reffet zijn duidelijk niet verlegen om een straffe stoot. In de Zwitserse Alpen sprongen beide mannen met een wingsuit van een hoge berg. Uiteindelijk doken ze naar beneden vanop 4.000 meter hoogte… tot ze in de cabine van een vliegtuig terechtkwamen.

kmlo

© REUTERS

Hun extreme stunt ging uiteraard met de nodige voorbereiding gepaard. Voorafgaand aan hun sprong hadden ze al meer dan 100 testvluchten in twee maanden tijd achter de rug om perfect in het toestel te kunnen landen. Daarvoor werkten de twee Fransen samen met onder meer piloot Philippe Bouvier en projectcoördinator Yves Rossy.

Op de dag van de waarheid ging het aanvankelijk echter niet van een leien dakje. Zo liep de eerste poging vanop de Zwitserse berg Jungfrau fout af: zowel Fugen en Reffet botsten tegen het deurframe en moesten hun vlucht met hun wingsuit voortzetten.

Fatale stunt

Gelukkig liep bij een volgende poging wel alles naar wens. Na het bevel van Rossy konden de heren uiteindelijk zonder ongelukken tot in het toestel vliegen. Hun landing leek op het eerste gezicht niet perfect, maar dat maakte de mannen weinig uit. Eens ze veilig waren aangekomen, namen ze elkaar stevig vast en schreeuwden ze het uit van blijdschap.

“Met de sprong wilden we de twintigste verjaardag vieren van een stunt die Patrick de Gayardon uitvoerde”, aldus Reffet. “Hij sprong toen met een wingsuit uit een vliegtuig om er nadien terug in te vliegen. Hij was een pionier. Daarom werd ik begin dit jaar op een dag wakker en zei ik tegen Fred om dezelfde stunt te proberen, maar vanop een berg.” Een jaar later werd een stunt in Hawaï Gayardon fataal.

De vlucht van Fugen en Reffet duurde in totaal 2 minuten en 45 seconden. In die tijd maakten ze een vrije val van 3.200 meter.

© REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer