Direct naar artikelinhoud
Milieu

Shell buigt voor aandeelhouders en verdubbelt investeringen in groene energie

Het hoofdkwartier van Shell in Rotterdam.Beeld EPA

Shell zal zijn investeringen in groene energie verdubbelen en belooft zijn CO2-voetafdruk tegen 2050 te halveren. De oliegigant komt daarmee tegemoet aan de druk van aandeelhouders.

Het Nederlands-Britse bedrijf verhoogt het kapitaal voor zijn nieuwe energiedivisie in de periode 2018-2020 naar 850 miljoen tot 1,6 miljard euro per jaar. Dat geld wordt gespendeerd aan windenergie, biobrandstoffen en infrastructuur voor elektrische wagens.

Het bedrijf wil zijn nieuwe energiedivisie doen groeien via zijn bestaande handelsactiviteiten en door andere bedrijven over te nemen, zoals recent gebeurde met de laadpaalbedrijven Ionity en New Motion.

Het gaat echter maar om een fractie van de geplande jaarlijkse investering van 2 à 2,5 miljard euro per jaar voor schalie-olie en gas. Toch maakt het bedrijf zich sterk dat het de CO2-voetafdruk van zijn producten tegen 2050 kan halveren.

Relevant blijven

"We willen er mee voor zorgen dat de producten in de maatschappij een lagere CO2-voetafdruk hebben", zegt CEO Ben van Beurden. "Dat is op lange termijn de manier om ervoor te zorgen dat ons bedrijf relevant blijft in het kader van de energiehervorming."

Die doelstelling komt overeen met wat de activistische aandeelhoudersgroep Follow This eerder dit jaar vroeg op de algemene vergadering. Het bestuur had hier toen bezwaar tegen.

'Dit is op lange termijn de manier om ervoor te zorgen dat ons bedrijf relevant blijft in het kader van de energiehervorming'
CEO Ben van Beurden

De Nederlandse groep heeft tot doel de wereld sneller duurzaam te maken door Shell ertoe te bewegen een duurzaam energiebedrijf te worden. Ze reageert verheugd op de nieuwe doelstelling. "We juichen Shells ambitieuze beslissing toe om een leidersrol te vervullen om de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs te verwezenlijken", zegt oprichter Mark van Baal. "Of het genoeg is? We moeten ergens beginnen."