© BELGA

STANDPUNT. “Ook al sluit de sp.a de rangen, het optreden van Tom Meeuws heeft de ambitieuze samenwerking tussen rood en groen geen deugd gedaan”

De lijst Samen blijft bestaan. De plooien tussen lijsttrekker Wouter Van Besien en zijn sp.a-collega Tom Meeuws zijn glad gestreken. Back to business nu? Dat is de bedoeling, maar gemakkelijk zal het niet zijn. Ook al sluit de sp.a de rangen rond haar Antwerpse kopman, het optreden van Tom Meeuws heeft de ambitieuze samenwerking tussen rood en groen geen deugd gedaan.

Kris Vanmarsenille

Bij Groen was er van in het begin al veel meer scepsis over de kartellijst dan bij sp.a. Die zal door dit incident niet zijn afgenomen. Vooral omdat de integriteit van Tom Meeuws ter discussie staat. Wat heeft hij besproken met Land Invest Group? Speelt hij onder één hoedje? Bij Groen zijn ze absoluut allergisch voor alles wat zweemt naar achterkamerpolitiek en zeker als die bedreven wordt met projectontwikkelaars. Het imago van Meeuws is voor veel Groenen besmeurd. Niet alleen door zijn contacten met Land Invest Group en andere bouwpromotoren, ook door zijn politiek amateurisme.

Het was niet bepaald een slimme zet van Meeuws om een dergelijke vlijmscherpe aanval te lanceren tegen het stadsbestuur, in de wetenschap dat de boemerang zo gemakkelijk in zijn gezicht kon terugkeren. Dat politieke gekluns wordt Meeuws door zijn partijgenoten vergeven. Zij blijven als één man achter hem staan, maar bij Groen ligt dat anders. Groen doet het goed in de peilingen en is veruit de grootste in het kartel. Een onbetrouwbare en onbekwame partner kunnen de meeste Groenen missen als kiespijn.

Maar ondanks alles blijft Samen dus overeind. Er heeft een “noodzakelijk gesprek” plaatsgevonden. Van Besien heeft spijkerharde garanties dat Meeuws zijn fouten inziet, dat hij zich samen met Groen tegen de huidige plannen van de Slachthuissite verzet en dat hij zich in de toekomst niet meer aan dit soort avonturen zal wagen. Die afspraken kunnen inderdaad maar beter spijkerhard zijn.

Hoe dan ook is Samen beschadigd door de gebeurtenissen van de voorbije week. Meer averij kan de prille lijst beter niet oplopen als hij nog hoopt de verkiezingen te kunnen winnen.

Maar niet alleen de oppositie heeft schade geleden. De N-VA heeft Meeuws dan wel netjes op zijn plaats gezet en heeft zijn tegenstander aardig kunnen verzwakken, daarmee is de partij niet verlost van de ‘zweem van partijdigheid’ die na het filmpje van het verjaardagsfeest van Erik Van der Paal is ontstaan. Er hangt ook nog altijd mist boven een aantal belangrijke vastgoeddossiers, zoals de Tunnelplaats en de Slachthuissite. Als het stadsbestuur nu geen werk maakt van de transparantie die Bart De Wever heeft beloofd, dreigt die nog lang te blijven hangen. Als deze onverkwikkelijke zaak dan toch iets positiefs kan voortbrengen, laat het openheid en duidelijkheid zijn over de manier waarop vastgoedprojecten in Antwerpen tot stand komen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER