"Faillissement van Optima zal belastingbetaler zeker geld kosten"

Het faillissement van Optima Bank zal de belastingbetaler zeker geld kosten. Dat heeft gewezen Optima-topman Jeroen Piqueur in "De zevende dag" gezegd. Piqueur heeft het dan over gevolgschade. Hij benadrukte ten slotte dat er bij Optima nooit bevoordeling is geweest vanuit de politiek.

"Er zal geen belastinggeld naar Optima gaan", dat zei minister van Financiƫn Johan Van Overtveldt (N-VA) in juni in "De zevende dag". "De deposito's van 100.000 euro die gedekt worden door de garantie zullen kunnen terugbetaald worden door de activa van Optima zelf." Dat zou betekenen dat noch de belastingbetaler noch het Garantiefonds (een fonds waarin banken geld storten voor het geval een financiƫle instelling in de problemen komt, nvdr.) moeten tussenkomen.

De grootste aandeelhouder van Optima Groep, Jeroen Piqueur, haalde vanmorgen echter de "gevolgschade van het faillissement" aan. "Het sociaal passief, de verbrekingsvergoedingen allerhande zullen een boedelschuld veroorzaken, waardoor het waarborg -en garantiefonds waarschijnlijk wel zal moeten tussenkomen."

En ook voor de belastingbetaler zijn er volgens Piqueur dus gevolgen.Ā "Dat is zo als een bedrijf van die omvang failliet gaat." Hoeveel dat is, kan Piqueur moeilijk inschatten.Ā "Maar een direct gevolg is een werkloosheid van enkele honderden medewerkers.Ā En als gevolg van dit faillissement zullen wellicht nog enkele faillissementen volgen waarbij dan het Fonds Sluiting Ondernemingen zal moeten tussenkomen."

"Geen bevoordeling vanuit politiek"

Sinds de zaak-Optima is losgebroken, hebben zowel de Gentse burgemeester DaniĆ«l Termont (SP.A) als de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) uitleg moeten geven over hun contacten met Piqueur.Ā Die laatste benadrukte vanochtend dat er bij Optima nooit een bevoordeling is geweest vanuit de politiek. "Niet naar mij toe en ook niet van mij naar hen toe." Ook de parlementaire onderzoekscommissie zal volgens Piqueur niets vinden.

Piqueur voelt zich ten slotte ook niet schuldig. "Als er iemand zich schuldig moet voelen tegenover de klanten, de aandeelhouders en de fiscus, dan zijn het de mensen die gedacht hebben dat ze er goed aan deden om Optima Bank failliet te gaan." Daarmee verwijst Piqueur indirect naar de financiƫle toezichthouders zoals de Nationale Bank.

Meest gelezen