© rr

© AFP

thumbnail: null
thumbnail: null

Zijn eer is hij kwijt: sumokampioen neemt afscheid in tranen na commotie in Japan over vechtpartij met collega

De Mongoolse sumoworstelaar Harumafuji (33) zet een punt achter zijn carrière. In Japan, waar het sumoworstelen erg populair is, is men al even in de ban van een schandaal rond één van de uithangborden van de krachtsport. Hij heeft in oktober een jonge concurrent, zijn landgenoot Takanoiwa, aangevallen. De commotie daarrond dwingt Harumafuji nu tot zijn afscheid van het sumo.

Takanoiwa moest na de vechtpartij in het ziekenhuis opgenomen worden met een schedelbreuk en een hersenschudding. Het team van Harumafuji’s slachtoffer diende twee weken geleden klacht in tegen de agressor, net nadat de zaak in de openbaarheid was gekomen. De politie opende al een onderzoek, net als de Japanse sumofederatie.

© AFP

Harumafuji, die sinds 2012 tot de hoogste categorie van sumoworstelaars (yokozuna) behoort, ontkende dat hij een bierflesje heeft stukgeslagen op het hoofd van Takanoiwa. Hij gaf wel toe dat hij enkele vuistslagen heeft toegediend en zijn slachtoffer heeft bewerkt met een afstandsbediening voor een karaokemachine. In Japan wordt een yokozuna geacht een voorbeeldfunctie te hebben, vandaar dat er de voorbije dagen heel wat te doen was rond de zaak-Harumafuji.

© AFP

De sumowereld werd de voorbije jaren opgeschrikt door verschillende schandalen. Zo waren er talrijke beschuldigingen van misbruik, matchfixing, druggebruik en banden met de georganiseerde misdaad.

© AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer