© REUTERS

Bitcoin stopt niet bij 10.000 dollar

De recordkoers van de digitale of virtuele munt Bitcoin is niet gestopt bij de grens van 10.000 dollar. Woensdagochtend werd de bitcoin verhandeld voor bijna 11.000 dollar, een nieuw record.

Midden oktober was de bitcoin nog ongeveer 5.000 dollar waard, de helft van de waarde die ze woensdag heeft bereikt. De recente stijging is nog spectaculairder in vergelijking met begin dit jaar, toen de koers nog ongeveer 1.000 dollar bedroeg, alvorens ze crashte zoals ze dat regelmatig doet.

De bitcoin, die fysiek niet bestaat, werd in 2009 gelanceerd en maakt gebruik van een peer-to-peer-betalingssysteem, gebaseerd op zogenaamde ‘blockchain’-technologie. Ze wordt uitgewisseld op specifieke internetplatformen en heeft geen legale koers. De koers ervan wordt niet bepaald door een centrale bank of een overheid, maar door een aanzienlijke internetgemeenschap. Steeds vaker wordt ze aanvaard als betaalmiddel, bijvoorbeeld in restaurants of in de vastgoedsector.

Toch is er ook hevige kritiek op de munt, vooral van financiële instellingen als banken of overheden, die haar niet kunnen controleren. Midden september zei Jaie Dimon, CEO van JPMorgan, dat de bitcoin “oplichting” was die zou “imploderen”. Het hoofd van Crédit Suisse, Tidjane Thiam, zei onlangs dat het “de definitie zelf van een bubbel” is.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer