Direct naar artikelinhoud
FILM TOP 10

10 films die u absoluut moet zien

Coco uit de filmstal van Pixar: nog nooit heeft de dood er zo mooi uitgezienBeeld AP

Zin in een avond zonder Netflix? De filmredactie van De Morgen selecteert voor u het beste wat de bioscopen deze week te bieden hebben.

1. Kortfilmfestival Leuven

Brave kindjes moeten nog tot volgende week wachten, maar voor filmliefhebbers met een korte aandachtsspanne is het zaterdag al Sinterklaas: dan begint namelijk het 23e Kortfilmfestival Leuven. Op het programma staan natuurlijk de gewoonlijke nationale en internationale competities, maar je kan er ook al het korte werk van Cargo-regisseur Gilles Coulier gaan ontdekken, er is een programma met Virtual Reality-films, en wie eens echt gek wil doen, kan dit jaar zelfs Finse kortfilms gaan bekijken... in een sauna. Van 2 tem 9/12 in het STUK (Leuven).

2. Coco

Na twee mindere vervolgfilms heeft animatiestudio Pixar weer origineel werk klaar. Coco speelt zich af op Día de los Muertos, het uitbundige dodenfeest in Mexico wanneer wij ons mistroostige Allerheiligen vieren. Opnieuw heeft Pixar de grenzen van het technisch mogelijke verlegd, nooit eerder heeft de dood er zo mooi uitgezien. Maar de film heeft ook een sterk verhaal met vernuftige plottwists die tot het einde emotioneel weten te verrassen. Herinnert u zich het zakdoekmoment uit Toy Story 3 nog? Serieus, wij verdenken regisseur Lee Unkrich ervan aandelen van Kleenex te hebben. Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie, ons interview met maker Lee Unkrich en onze reportage vanop de campus van Pixar.

3. One More Time With Feeling

Zelden zagen we een mooiere muziekdocumentaire dan One More Time With Feeling over Nick Cave. Deze film gaat dan ook over veel meer dan Caves muziek alleen: ja, we trekken mee de studio in tijdens de opnamen van zijn meest recente plaat Skeleton Tree, en we zien de zanger haast in een sjamaan transformeren tijdens een reeks bezwerende liveoptredens, maar Cave praat ook openhartig over het verlies van zijn zoon, die op 15-jarige leeftijd van een klif stortte. Zijn woorden zijn verbazend helder, en dringen door tot in het diepste van je ziel. Op 2/12 in Filmhuis Klappei (Antwerpen).

4. The Square

De Gouden Palm van dit jaar doet u schuddebuiken en ongemakkelijk op uw stoel schuifelen. Regisseur Ruben Östlund (Turist) drukt ons met de neus op onze eigen hypocrisie in deze heerlijk vreemde satire van de hedendaagse kunstwereld, maar ook – en vooral – van de moderne mens. Een film als een sociologisch experiment, tjokvol onvergetelijke en hilarische spektakelscènes. Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie en ons interview met Ruben Östlund.

5. You Were Never Really Here

Het is daar weer gezellig, in het hoofd van de Schotse regisseuse Lynne Ramsay. Zes jaar na het ijzingwekkende We Need to Talk About Kevin dompelt ze je in You Were Never Really Here onder in de wereld van een getormenteerde huurmoordenaar, die gewapend met een hamer op zoek gaat naar vermiste kinderen. Tegelijk grimmig en poëtisch, teder en hondsbrutaal, met een griezelig intense, tot Rundskop-achtige proporties opgepompte Joaquin Phoenix in de hoofdrol. Zei daar iemand ‘Oscarnominatie’? Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie en ons interview met Joaquin Phoenix.

6. Drôle de père

Drôle de père is een haast sprookjesachtig verhaal over een papa die zijn dochter nooit ontmoette. Meer hebben we niet nodig om helemaal week te worden. In deze Belgische film wordt zodanig oprecht gespeeld, dat je het allemaal heel erg graag wil geloven. Met topvertolkingen van Thomas Blanchard en de vijfjarige Lina Doillon, dochtertje van regisseur Amélie van Elmbt. De broers Dardenne treden op als coproducenten, big shot Martin Scorsese is de verdeler van deze film in de VS. Geef die heerschappen eens ongelijk. Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie.

7. The Killing of a Sacred Deer

Pure horror kan je The Killing of a Sacred Deer niet noemen, en toch speelt er dezer dagen geen film in de zalen die u meer zal doen huiveren. De Griekse regisseur Yorgos Lanthimos (The Lobster) bewaart zijn herkenbare absurde stijl in zijn eerste Amerikaanse film, maar komt voor het eerst griezelig dichtbij de realiteit. Een ijskoude tragikomedie over een ingedommelde burgerman die hardhandig met zijn eigen sluimerende schuldgevoel geconfronteerd wordt. Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie en ons interview met Yorgos Lanthimos.

8. Your Name

“Ik denk niet dat nóg meer mensen mijn film moeten bekijken”, zei animatieregisseur Makoto Shinkai eind vorig jaar over zijn film. “Het is niet meer gezond”. Your Name ontketende in Japan een onwaarschijnlijke hype, en mocht zich intussen tot meest succesvolle anime-film ter wereld kronen. Een complexe en fantasierijke film, waarin een mooie stadsjongen en een verveeld plattelandsmeisje tijdens hun slaap af en toe van lichaam wisselen. Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie.

9. Show Girls / Starship Troopers

“Ja, welke van de twee Paul Verhoeven-films is het nu?”, vraagt u zich wellicht af. Wel, wij weten het ook niet. De knoop wordt namelijk pas vlak voor de voorstelling doorgehakt, en wel op een pingpongtafel. Twee vrijwilligers uit het publiek zullen, gewapend met een palet, een gewelddadige strijd uitvechten waarbij de oorlogsscènes uit Starship Troopers in het niets verdwijnen. De winnaar van de wedstrijd bepaalt welke film er meteen daarna op het scherm komt. Op 29/11 in KASKcinema (Gent).

10. Good Time

Haal nog maar eens diep adem voordat u gaat zitten voor Good Time, want tijdens de 101 strakke minuten die de film duurt, krijgt u daar nauwelijks nog de kans toe. De regisserende broers Safdie zorgen voor een welgekomen elektroshock met hun explosieve cocktail van humor, geweld, neonkleuren en subtiele maatschappijkritiek. Good Time is een ademloze misdaadfilm die van begin tot eind vooruit dendert als een op hol geslagen trein, aangedreven door adrenaline, wanhoop en ongefilterde paniek. Posterboy Robert Pattinson is quasi onherkenbaar, en beter dan ooit. Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie en ons interview met Robert Pattinson.