Buschauffeur van De Lijn wordt woest na ‘belletjetrek’ en rijdt negen haltes voorbij zonder te stoppen

De Lijn tikt een chauffeur op de vingers nadat hij maar liefst negen haltes passeerde zonder iemand te laten op- of afstappen. “De chauffeur was geïrriteerd geraakt na het zoveelste geval van belletjetrek op de bus”, zegt De Lijn.

tg

Lijnbus 358 van Leuven naar Brussel, maandagavond iets na 16 uur. Vlak voor de halte in Veltem-Beisem drukte een reiziger op de bel. Maar wanneer de chauffeur bij de volgende halte zijn bus aan de kant zette en de deur opende om reizigers te laten afstappen, bleef iedereen zitten. Daarop ontstak de chauffeur in woede.

“In zo’n geval kan hij bijstand vragen aan de dispatching. Maar dat deed hij niet”, klint het bij De Lijn. De chauffeur loste het op zijn manier op. “Een fout waar we hem al op gewezen hebben”, zegt woordvoerder Sara Jane Deputter van De Lijn.

Een passagier vertelt in Het Laatste Nieuws: “De chauffeur werd furieus, stond recht en vroeg al schreeuwend wie er op de bel geduwd had. Omdat niemand antwoordde, werd hij nog wat kwader. Hij liet weten dat hij pas zou vertrekken wanneer de ‘boosdoener’ zich kenbaar gemaakt had. Omdat heel wat reizigers lieten weten dat ze naar huis wilden, is hij uiteindelijk toch opnieuw vertrokken. Maar groot was onze verbazing toen hij - hoewel verschillende mensen op de bel geduwd hadden - niet meer stopte aan de haltes.”

Intern onderzoek

Uiteindelijk reed de chauffeur door naar zijn stelplaats. Vanaf daar moesten de passagiers hun plan trekken. Heel wat reizigers moesten daar wachten op een bus terug richting Veltem-Beisem of belden familie om opgehaald te worden.

“Dat is inderdaad geen manier van doen en dat beseft de chauffeur ook wel na het gesprek dat we met hem hebben gehad. Wij verontschuldigen ons tegenover de reizigers en gaan de zaak intern onderzoeken. Of er een sanctie volgt, kan ik nu nog niet zeggen”, zegt Sara Jan Deputter.

Tweede keer op korte tijd

Het is al het tweede gelijkaardige incident in anderhalve maand tijd. Midden oktober was een buschauffeur van De Lijn het belletjetrek op lijn 526 tussen het Heilig Hartinstituut in Heverlee en Tervuren zo beu dat hij een twaalftal haltes oversloeg en daardoor 30 kinderen meenam naar de eindterminus in Tervuren.

“Dat belletjetrek wordt een echte plaag op de lijnbussen. We krijgen er steeds meer klachten over van onze chauffeurs en overwegen zelfs een sensibiliseringscampagne. Wat de chauffeur maandag deed, keuren we voor alle duidelijkheid absoluut niet goed. Maar we vragen ook begrip en respect van de reizigers voor ons chauffeurs”, klinkt het nog bij De Lijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer