© Photo News

Huiszoekingen in onderzoek naar illegaal wapenbezit: tientallen vuurwapens in beslag genomen

Politiediensten zijn woensdagochtend binnengevallen op een twintigtal plaatsen in ons land. Ze waren op zoek naar illegale wapens. Er zijn 39 verboden wapens gevonden. Zeventien kwamen uit Slovakije en waren illegaal omgebouwd. Bij de huiszoekingen is niemand opgepakt.

tg

“Er waren woensdagochtend huiszoekingen in Luik, Brussel, Vlaams-Brabant, Limburg, Henegouwen, Antwerpen, Waals-Brabant en Oost-Vlaanderen”, zegt woordvoerder van het federaal parket, Eric Van der Sypt.

Verschillende mensen zouden via het internet wapens hebben gekocht in Slovakije. Ze werden legaal ingevoerd omdat ze onklaar waren gemaakt. Er kon met andere woorden niet meer mee geschoten worden. Maar intussen is gebleken dat dit niet gebeurd is volgens de Belgische regels en dat de wapens niet definitief geneutraliseerd werden. Ze konden door de nieuwe eigenaars vrij gemakkelijk opnieuw schietklaar worden gemaakt, zo bleek uit onderzoek.

Zeventien in beslag genomen wapens waren illegaal omgebouwd. Het gaat zowel om handvuurwapens als om oorlogswapens zoals kalasjnikovs. “De kopers van deze wapens zouden kunnen vervolgd voor handel, aan- en verkoop en overbrenging van een vergunningsplichtig wapen. Indien het wapen omgebouwd is, ook voor ombouw van een wapen, zonder dat men een wapenhandelaar is. De strafmaat bedraagt 1 maand tot 5 jaar”, zegt Eric Van der Sypt.

Niet de eerste keer

Het is volgens de federale gerechtelijke politie van Brussel zeker niet de eerste keer dat een groot netwerk wordt ontmaskerd dat gedemilitariseerde wapens naar ons land bracht om hier opnieuw te worden omgebouwd tot schietklare wapens.

Een paar jaar geleden vonden speurders een hele hoop Russische revolvers die uit de Tweede Wereldoorlog dateerden. “Die wapens zijn in België vrij verkrijgbaar omdat er zogenaamd geen munitie meer voor bestaat”, zegt een speurder. “Maar in het voormalige Oostblok zijn er echter nog grote voorraden van die munitie te vinden. Bovendien kunnen de revolvers aangepast worden zodat er ook andere munitie in past.”

In België kunnen wapens enkel onklaar worden gemaakt door de Proefbank voor vuurwapens.

Zodra het wapen geneutraliseerd is, wordt het wapen gestempeld en wordt er een officieel getuigschrift opgemaakt. Dat kost u 73,33 euro plus btw.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer