In half jaar tijd bijna derde minder duiven door duivenpil

Op drie meetplekken in het centrum van Tongeren is de duivenpopulatie sinds maart met 28,4 procent gedaald. Als eerste stad in de Benelux voedert Tongeren sinds maart 2017 haar stadsduiven met geneesmiddel R-12 . Dat is de duivenpil. “Gezien het succes blijven we dit doen”, zegt Patrick Jans, schepen van Milieu.

Jan BEX/Dirk ROEFFLAER

In veel steden kampen ze met stadsduiven. Even abstractie van een gebeurlijke duivenkwak en geblutste ego’s zijn uitwerpselen van duiven vooral nefast voor kalksteen in oude gebouwen. Duivenmest heeft nu eenmaal een hoge zuurtegraad.

Neveneffect

Tongeren voedert sinds maart als eerste stad in de Benelux ‘haar’ stadsduiven met R-12 gecoate maiskorrels. Het project wordt gemonitord door dierenartsen. “Nicabarzine, het werkzame deel, is ontdekt als bijwerking in de kippenkwekerij”, getuigt de Lummense dierenarts Johan Van Erum. “Het pakt een voor pluimvee schadelijke darmparasiet aan. Maar tegelijk bleek ook dat de behandelde kippen minder vruchtbaar werden. Het komt erop neer dat het membraan, dat de dooier samenhoudt, poreus wordt. Daardoor vervloeit het eigeel in het eiwit. Die eieren zijn dan niet meer levensvatbaar.”

Dierenartsen

In België is R-12 na een uitgebreide erkenningsprocedure van tien jaar sinds anderhalf jaar een erkend dierengeneesmiddel. Italiaanse steden als Venetië en Spaanse steden als Barcelona en Valencia gebruiken het al langer om hun duivenpopulatie terug te dringen. Dat Tongeren de primeur heeft in de Benelux is een gelukkig toeval. Dierenarts Van Erum las in oktober vorig jaar in deze krant dat dierenliefhebbers protesteerden tegen de dieronvriendelijke omstandigheden voor gevangen duiven in een kooi aan de Tongerse basiliek. Van Erum belde de Tongerse schepen Patrick Jans over het bestaan van R-12, toen recent erkend in België. “Dat Patrick ook een dierenarts is, helpt dan natuurlijk wel”, glimlacht Van Erum.

Schepen Patrick Jans: “De populatie is na deze eerste evaluatie met bijna dertig procent gezakt. We zullen dit verder blijven toepassen.” Ook Michel Vandenbosch van GAIA heeft intussen laten weten dat hij deze diervriendelijke werkwijze prima vindt.

Diervriendelijker

Een handvol vrijwilligers voederen sinds maart de Tongerse duiven met T-12 gecoate maiskorrels op drie strategische plekken: omgeving Grote Markt en basiliek, het Julianus-winkelcentrum en de opmgeving van het begijnhof en Moerenpoort. Sinds maart hebben de vrijwilligers 150 kg R-12 gevoerd. Kostprijs zal 4.500 euro bedragen op jaarbasis. De overlast per duif wordt geraamd op 7 à 8 euro. Heel veel Belgische steden hebben intussen al contact genomen met Tongeren.

Volgens dierenarts Pieter Colla heeft het product geen blijvende werking: “Methodes als vangnet, chirurgische sterilisatie of vangkooien zijn veel dieronvriendelijker. Wanneer R-12 niet langer wordt toegediend, treedt al na vijf dagen een volledig herstel op. Er is geen enkel risico voor mens en dier aan verbonden. De duivenpopulatie sterft op een natuurlijke manier uit: oude duiven sterven en er komen minder jonge bij.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer