Gevangenisstraffen tot 12 jaar en 7,8 miljoen euro drugswinsten verbeurd verklaard

De correctionele rechtbank van Tongeren heeft zestien leden van een drugsbende die verschillende druglabo’s in de Belgisch-Nederlandse grensstreek hebben opgezet, veroordeeld tot gevangenisstraffen van vijftien maanden tot 12 jaar en boetes die oplopen tot 60.000 euro.

In totaal werd er bijna 7,8 miljoen aan winst die de beklaagden met hun drughandel maakten, verbeurd verklaard, samen met de in beslag genomen auto’s, wapens en TNT. De onmiddellijke aanhouding werd bevolen voor twee beklaagden die tijdens de rechtszaak niet kwamen opdagen. Eén man werd vrijgesproken.

De zaak ging aan het rollen toen de politie Maasland op 28 mei 2015 bijstand moest verlenen aan een gerechtsdeurwaarder na een faillissement van het dakwerkersbedrijf van één van de beklaagden. Het viel de agenten op dat rond de achterliggende loods, die nauwlettend in de gaten werd gehouden door vier camera’s, een irriterende chemische geur hing. In die loods werden de restanten van een drugslabo gevonden.

Na analyse van de beelden van de camera’s, de aangetroffen documenten en DNA kon de politie verschillende mannen identificeren. Op 26 juli 2015 viel de politie binnen in de woningen van de geïdentificeerde mannen en werd kopstuk S.R. op de luchthaven van Maastricht gearresteerd. Tijdens het onderzoek kwamen de speurders ook andere drugslabo’s in Genk, Maastricht, Opglabbeek, Grâce-Berleur, en het Nederlandse Schinveld en Maastricht op het spoor. Met de in Grâce-Berleur gevonden MDMA-kristallen konden tussen de zes en negen miljoen pillen geproduceerd worden.

Kopstuk S.R. werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaar en een boete van 60.000 euro. Ook hoorde hij hoe de voorzitter van de rechtbank drie miljoen euro aan drugwinsten verbeurd verklaarde. De andere kopstukken werden veroordeeld tot gevangenisstraffen van acht tot tien jaar en boetes die oplopen tot 6.000 euro. De mannen die, met gevaar voor eigen leven en dat van hun familie, verklaringen aflegden, kregen straffen van drie jaar met uitstel en boetes tot 6.000 euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen