Zikavirus verspreidt zich nu ook in Maleisië

In het Zuidoost-Aziatische land Maleisië is het eerste inlandse geval van het zikavirus vastgesteld. In buurland Singapore zijn nu al zeker 200 mensen besmet met het virus dat eerder ook Latijns-Amerika en delen van Afrika heeft bereikt.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Drie dagen geleden werd in Maleisië het eerste geval van het zikavirus vastgesteld. Dat was bij een vrouw die pas was teruggekeerd uit Singapore, waar er al meer dan 200 gevallen van de ziekte zijn vastgesteld.

Vandaag is een tweede geval vastgesteld en wel één dat niet in verband kan gebracht worden met het buitenland. Dat was het geval bij een 61-jarige man uit Kota Kinabalu, de hoofdstad van de Maleisische deelstaat Sabah op de noordkust van het eiland Borneo.

Maleisië heeft nu gezondheidstests ingevoerd langs de grens met Singapore. Dagelijks reizen er 200.000 mensen tussen die twee buurlanden., de meesten over een grote brug. Maleisië vreest dat er nog meer gevallen van het virus zullen opduiken, want het land is veel groter en biedt erg gunstige leefvoorwaarden voor de Aedes aegypti, de mug die het zikavirus verspreid. 

Ook Indonesië heeft nu controles ingevoerd voor passagiers die uit Singapore komen. De voorbije weken zijn er in Singapore al meer dan 200 gevallen van het zikavirus vastgesteld. Het land heeft wel een van de beste systemen van gezondheidszorg te wereld en staat op de tiende plaats op de ranking van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Zikavirus reist de wereld rond

Het zikavirus werd voor het eerst opgemerkt in 1947 in het Oost-Afrikaanse land Oeganda. Het werd toen niet beschouwd als gevaarlijk. Sindsdien heeft het zich oostwaarts verspreid naar Pakistan en in de jaren 70 dook het al eens op in Maleisië en Indonesië.

Daarna werd zika vastgesteld op enkele eilandengroepen in de Stille Oceaan en twee jaar geleden bereikte het Latijns-Amerika. Daar heeft het zich de voorbije jaren in recordtempo verspreid, vooral dan in Brazilië en Colombia. Intussen zijn er ook gevallen gemeld in de Verenigde Staten en in Europa, onder meer in ons land, maar dat ging meestal om mensen die naar Latijns-Amerika waren gereisd. 

Het virus is niet dodelijk, de meeste patiënten hebben er weinig of geen last vast op een griepgevoel en wat ontstekingen na. Toch zou het virus ook leiden tot hersenafwijkingen bij ongeboren kinderen en in uitzonderlijke gevallen leidt het ook tot verlamming.

Meest gelezen