BEKER VAN BELGIË. Kortrijk swingt naar kwartfinales, ook Genk en Gent mogen ronde verder

KV Kortrijk heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van de Croky Cup. De Kerels waren voor eigen publiek te sterk voor Antwerp. Het werd 4-2 in het Guldensporenstadion. Ook Racing Genk, AA Gent, Waasland-Beveren en Standard plaatsten zich.

vtvn

Het was even wachten op de eerste kans in Kortrijk, tot Van Der Bruggen in minuut 26 een uitstekende kopbalkans recht op Bolat kopte. Kortrijk had het beste van het spel, terwijl Antwerp het vooral moest hebben van tegenstoten. Al was het al bij al een kansarme eerste helft. Tot Stojanovic op slag van rust KVK op voorsprong zette. Die klopte Bolat met een schot na een fout van Antwerp-verdediger Batubinsika: 1-0. Antwerp claimde nog een strafschop na een duwfout op Joeri Dequevy, maar scheidsrechter Jan Boterberg gaf geen krimp.

Na de pauze ging Kortrijk door op zijn elan. Perbet scoorde twee keer op amper drie minuten tijd. Eerst vanaf elfmeter na hands van Owusu en dan op een lage voorzet van Chevalier: 3-0. Na dik een uur stond het zelfs 4-0 voor de thuisploeg. Bij Antwerp waren ze Ouali helemaal vergeten aan de tweede paal en die deed de netten trillen. Eerst Ghandri en dan Owusu milderden nog tot 4-2 voor de Great Old.

KRC Genk heeft zich woensdagavond in een turbulente bekerwedstrijd op het veld van KV Mechelen geplaatst voor de kwartfinales van de Croky Cup. In de achtste finales hadden de Limburgers strafschoppen nodig (4-5), nadat de reguliere speeltijd en de verlengingen op 1-1 waren geëindigd.

De openingsfase in het AFAS-stadion was furieus. Al na drie minuten bracht Nicklas Pedersen de thuisploeg op voorsprong, hij devieerde een vrijschop van Mats Rits in doel. Lang kon Malinwa niet genieten van de openingstreffer, twee minuten later kreeg Ahmed El Messaoudi een rode kaart na een overtreding in de grote rechthoek. Marcus Ingvartsen maakte vanaf de stip de vroege tegentreffer ongedaan: 1-1 na amper zeven minuten spelen. Mechelen antwoordde meteen, maar de trap van Glenn Claes strandde op de paal. Een halfuur later was de wedstrijd opnieuw helemaal in evenwicht. Na een elleboogstoot van Ruslan Malinovsky tegen Bandé moest ook Genk met tien man voort.

KV Mechelen drong in een matige tweede helft het meest aan, maar Hassane Bandé liet de winning goal liggen: 1-1 na 90 minuten. Ook de verlengingen brachten geen soelaas. Daarin eisten vooral de scheidsrechters een hoofdrol op. Nicolas Laforge begon als vierde official aan de bekermatch, maar promoveerde tot tweemaal toe. Eerst moest hij een geblesseerde lijnrechter vervangen, nadien nam hij het fluitje van de eveneens geblesseerde hoofdscheidsrechter Christof Dierick over. In het AFAS-stadion bevond zich gelukkig nog een ref, die zich op vraag van de stadionomroeper meldde. Hij kreeg een scheidsrechterplunje en mocht de tweede verlenging volmaken als vlaggenman. Veel werk had de invaller niet, het verschil zou gemaakt worden na strafschoppen. KRC Genk bleef daarin foutloos, Andy Kawaya miste de derde penalty voor de thuisploeg. Edon Zhegrova klaarde de klus.

Waasland-Beveren nam op de Freethiel het roer stevig in handen tegen Eupen. Het potje eenrichtingsvoetbal leverde in de eerste helft slechts een doelpunt op. Ryota Morioka (21.) werd door de buitenspelval geloodst en werkte beheerst af. Na de pauze verdubbelde Opoku Ampomah (74.) de voorsprong. De laatste vijf minuten moest Waasland-Beveren nog volmaken met een man minder. Jonathan Buatu ging te hard door op Nils Schouterden en werd met rood van het veld gestuurd. Een mak Eupen kon niet meer profiteren.

AA Gent opende al snel de score tegen Lokeren na een hoekschop. Stefan Mitrovic (18.) stond op de goede plaats om de 1-0 binnen te duwen. In een kansarme wedstrijd besliste Danijel Milicevic (64.) de partij in de tweede helft. De debuterende doelman Ortwin De Wolf duwde een voorzet in de voeten van de Zwitser, die in de rebound de dubbele voorsprong op het scorebord bracht. Voor Milicevic al zijn vierde treffer in deze bekercampagne. Een mak Lokeren profiteerde in de slotfase van geblunder bij Samuel Gigot. Robin Söder (85.) legde de 2-1 eindstand vast. Gent-doelman Lovre Kalinic hield Steve De Ridder in de slotminuut nog van de gelijkmaker.

Anderlecht is uitgeschakeld in de Croky Cup na een 0-1 nederlaag tegen Standard. In een tumultueuze wedstrijd viel de beslissing al vroeg in de eerste helft, na een snedige aanval van Standard en goal van Carlinhos. Daarna ontaarde de wedstrijd helemaal, scheidsrechter Wouters legde de wedstrijd even stil, stuurde Standard-coach Sa Pinto naar de tribunes en deelde zeven gele kaarten uit.