Direct naar artikelinhoud
Opinie

Putain, Nederlands is fucking dope broer!

Schoolkinderen fietsen en wandelen door de Brusselse Moutstraat, waar het Mabo en het Atheneum gevestigd zijn.Beeld Tim Dirven

Sammy Mahdi is politicoloog en nationaal voorzitter van Jong CD&V. Zijn wisselcolumn met Derk Jan Eppink verschijnt wekelijks.

Geen taal die door haar beoefenaars zo onderschat wordt als het Nederlands. Ons calimerocomplex komt niet uit de lucht vallen. Omringd door de dominante Engelsen, Duitsers en Fransen hebben we met recht en reden stevige muren moeten bouwen voor het behoud van onze taal. Muren die poreus zijn geworden, met de digitalisering en globalisering als hoofdverantwoordelijken.

De voorbije jaren hebben we die muren proberen toe te metselen met verouderd mortel. Een restaurant met een Franstalige naam in de Vlaamse Rand? Verbieden die handel! Frans spreken op school? "Dat is dan honderd keer 'Ik moet Nederlands spreken in een Nederlandstalige school', alstublieft." Repressie als overlevingstactiek. Het heeft het imago van de rijke Vlaamse taal geen deugd gedaan.

Sammy Mahdi.Beeld Bob Van Mol

Let wel, een aantal van die muurtjes hebben ook vandaag nog hun bestaansreden. Enerzijds voor het indammen van de verfransing van de Vlaamse Rand. Anderzijds omdat Nederlands het maatschappelijk bindmiddel bij uitstek is voor een diverse samenleving als de onze, die toch nog net wat complexer is dan de gemiddelde stomme film. Toch indien je niet naast, maar met elkaar wilt leven.

Boef feat. Claus

"Ik moet Nederlands spreken in een Nederlandstalige school. Ik moet Nederlands spreken in een Nederlandstalige school. Ik moet Nederlands spreken in een Nederlandstalige school."

Letterlijk duizenden keren heb ik die tekst dus mogen schrijven op school. De enige impact was dat ik nog minder zin had om Nederlands te spreken. En dat ik 's avonds mijn strafstudie alweer mocht uitleggen aan mijn Vlaamse moeder. Terugkijkend op die periode, hoop ik dat leerkrachten vandaag wat inventiever zijn. Had ik iets moeten pennen in de geest van: "Ik stress niet om ladies, chain om m'n nek, ben op patsergedrag", al was het honderd keer, dan zou het misschien anders zijn gelopen. Alvast mijn excuses voor de blasfemie die nu volgt, maar rappers als Tourist LeMC en Boef hebben al meer anderstaligen overtuigd van de schoonheid van de Nederlandse taal dan Hugo Claus of Willem Elsschot.

Het verbieden van een taal op school heeft nog nooit één anderstalige jongere overtuigd om Nederlands te spreken

De lyrics van mijn strafstudies waren repetitief, de schoolbel niet bepaald de flow waarmee je me op sleeptouw kon nemen. Het verbieden van een taal op school heeft nog nooit één anderstalige jongere overtuigd om Nederlands te spreken. De defensieve houding was ooit verdedigbaar, maar is vandaag ontoereikend en niet langer houdbaar. In Antwerpen spreekt 41,7 procent van de kinderen thuis geen Nederlands. Repressieve maatregelen ten spijt. Het houdt geen steek om jongeren op de vingers te tikken wanneer ze hun meertaligheid etaleren. We moeten ons veeleer de vraag stellen waarom sommigen dasjteren, terwijl elke apsjaar zich hoort te jeunen met de rijkdom van het Nederlands.

Nederlands spreken is voor veel anderstalige kinderen even onwennig als Algemeen Nederlands spreken dat is voor heel wat West-Vlamingen. Tijd dus om het geweer van schouder te veranderen. Het feit dat de meeste jongeren een mondje Engels kunnen, is er niet gekomen door wettelijke verplichtingen. Daar hebben Netflix, Nicki Minaj en Justin Bieber voor gezorgd. Hoog tijd om duidelijk te maken dat het Nederlands onder de knie krijgen niet enkel een basisvoorwaarde is om te participeren aan onze samenleving, maar dat het ook gewoon zieke shit is waarop je hard kunt gaan tijdens die verdomde schooljaren. Ewa ja!