Onze ambtenaren zijn super... of hun evaluaties trekken op niets

© shutterstock

Het evaluatiesysteem voor federale ambtenaren werkt niet. Uit de meest recente cijfers blijkt dat amper 0,07 procent van hen een onvoldoende krijgt. “Weinig geloofwaardig”, zegt ­Kamerlid Brecht Vermeulen (N-VA). De bonden en de regering zijn het daarover eens en nemen het systeem onder de loep.

Arnout Gyssels

39 onvoldoendes op een voorlopig totaal van 53.440 evaluaties. Of maar 0,07 procent die de lat niet haalt. Het federale ambtenarenkorps kan duizelingwekkende cijfers voorleggen.

Alleen gelooft niemand ze. Het probleem is dat het evaluatiesysteem niet deugt. “Gewoon zeggen dat alles goed is en de mensen laten voortbroebelen is iets van vijftig jaar geleden”, zegt Kamerlid Brecht Vermeulen (N-VA) die de cijfers opvroeg. De ambtenaren zien het hele systeem volgens hem ten onrechte als een sanctiesysteem. “Terwijl het eigenlijk de bedoeling is om te kunnen bijsturen waar nodig of om burn-outs op te sporen.”

De problemen zijn al langer gekend. Het systeem werd in 2013 onder de vorige legislatuur op poten gezet om rotte appels eruit te halen en ambitieuze jongeren sneller promotie te laten maken. Maar elke dienst past het mechanisme anders toe.

Al na een jaar bleek het een maat voor niets: 9 slechte evaluaties op de 18.838 ambtenaren van de FOD Financiën. Minister van Ambtenarenzaken Steven Vandeput (N-VA) wilde het systeem tijd geven om ingang te krijgen. Maar ook zijn geduld is op.

“Het is duidelijk dat er nog veel werk aan de winkel is”, zegt zijn woordvoerster. “Maar wij kunnen enkel de lijnen uitzetten, het is aan de leidinggevenden van de overheidsdiensten om de evaluaties zelf te regelen.” Vandeput wil de regering hoe dan ook enkele wijzigingen voorstellen.

Ook de bonden zijn maar koele minnaars van het systeem. “Het is ingewikkeld, er hangen veel tralala’s aan en het levert uiteindelijk maar weinig resultaten op”, zegt Marc Saenen van ACV-Openbare Diensten, Federale Overheid. Dat er maar weinig ambtenaren slechte evaluaties krijgen van hun leidinggevenden, is volgens hem gemakkelijk te verklaren. “De directe overste moet dat doen en die weet ook dat een negatieve evaluatie betekent dat je niet in een hogere loonschaal kan terechtkomen. Dus laten de meesten het maar blauwblauw.”

De bonden zitten samen met premier Charles Michel (MR) en minister Vandeput om het systeem bij te spijkeren. Daarvoor kijken ze in de richting van de privé, waar de evaluatiegesprekken steeds vaker worden ingeruild voor een vorm van permanente feedback.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen