© vier

Vier excuseert zich na klachten over moppen in ‘De Slimste Mens’: “Ze lachen met het leed van mijn vrouw”

“Natuurlijk moet je met veel kunnen lachen. Maar kunnen ze écht niets anders bedenken dan het leed van mijn vrouw?” Enkele moppen van jurylid Jonas Geirnaert in ‘De Slimste Mens’ over de zuurgooier van de Delhaize zijn niet in goede aarde gevallen bij het slachtoffer en haar familie. Ook Delhaize betreurt de uitspraken.

Marc Klifman

In het begin van de aflevering van De Slimste Mens ter Wereld dinsdagavond zei ­jurylid Jonas Geirnaert dat het een moeilijke avond voor hem zou worden. Want, zo zei hij, sinds het hele #metoo­-gegeven was de jury ­zogezegd richtlijnen opgelegd. “We mogen bijvoorbeeld niet meer lachen met politici. Maar ook niet met vrouwen of met mensen met een bizarre ­familienaam. De onderwerpen waarover we wel nog grappen mogen maken, zijn nog heel ­beperkt.”

© Marc Herremans

Later in de aflevering maakte hij vier keer een grap over een zuurgooier in de Delhaize. Een gimmick, ongetwijfeld. Maar voor Marina Tijssen (54) – het slachtoffer van de zuuraanval in de Antwerpse ­Delhaize twee jaar geleden – kwamen de moppen hard aan. “Mijn vrouw heeft tal van operaties ondergaan en gaat nog altijd naar een psycholoog”, zegt haar man Frank. “Ze heeft nog altijd schrik om op straat te gaan en wordt nog ­elke dag met die zuur­gooier geconfronteerd. Natuurlijk vinden wij het er ver over dat men hierover grappen maakt in een programma als De Slimste Mens. Waarom lachen met het persoonlijke leed van iemand? Ze kunnen genoeg andere zaken bedenken. Je gaat toch ook niet lachen met de slachtoffers van de aanslagen van 22 maart? Mensen die daardoor hun been kwijt zijn? Ik ga de makers hierover aanschrijven.”

Marina en haar familie krijgen bijval van Oscare, het nazorg­centrum voor mensen met brandwonden en littekens. “Dit is wansmakelijk”, zegt directeur Koen Maertens. “Ik begrijp dat humor, satire of sarcasme nodig is. Maar je moet ervoor zorgen dat je een groep mensen, die zware littekens hebben, niet ­zomaar schoffeert. Wij vinden dat bijzonder ongepast en vragen dat Jonas Geirnaert en Vier zich hiervoor publiekelijk verontschuldigen.”

Nederige excuses

“Het uitgangspunt van De Slimste Mens is dat er met ­alles en iedereen kan worden ge­lachen”, reageert Kristof Demasure, de woordvoerder van Vier, in naam van de ­programma­makers. “Het is nooit de bedoeling geweest van de makers om iemand persoonlijk te kwetsen. Zeker niet met absurde grappen, wat hier het geval was. Maar als mensen zich aan­gesproken voelen, kunnen wij ons enkel nederig tegenover hen excuseren.”

Ook winkelketen Delhaize ­betreurde de grappen. “Wij stellen vast dat de uit­spraken een ­serieuze impact hebben gehad op de betrokkenen van het voorval in de ­winkel”, zegt woordvoerder Roel Dekelver.

LETTERLIJK

“Eten jullie wel eens ­suikervervangers?”, vraagt Erik Van Looy aan jurylid Jonas Geirnaert.

Geirnaert:“Neen, ik heb daar wat schrik voor gekregen. Een nonkel van mij heeft zoiets mee­gemaakt. Die wou wat meer op zijn gezondheid letten en is toen over­geschakeld van suikerhoudende frisdranken op frisdranken met aspartaam. En twee weken later is die van de ene dag op de andere dag helemaal blind geworden.”

Van Looy:“Dat lag aan die aspartaam?”

Geirnaert:“Neen, die stond in de Delhaize aan de rayon met suikervrije frisdranken en er heeft een of andere gek zwavelzuur in zijn ogen gegooid en hij kon niets meer zien.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer