Zelfde auto, zelfde verzekeraar en zelfde schadeverleden: en toch zit er zoveel verschil op autopolis

© shutterstock

Wie in Antwerpen woont, betaalt tussen 6 en 19 procent meer voor zijn autoverzekering dan de inwoners van de andere Vlaamse provinciehoofdsteden. Bij het berekenen van de premie kijken de verzekeringsmaatschappijen namelijk niet alleen naar rijgedrag en leeftijd, maar ook naar de verkeersdrukte én de criminaliteitscijfers in een ­gemeente.

Johan Rasking

De website spaargids.be vergeleek op vraag van onze zusterkrant De Standaard de offertes van zes verzekeraars voor de omniumverzekering van een Peugeot 308, en dat voor een bestuurder van 35 jaar, zonder schadeverleden. De vergelijking toont enorme regionale verschillen aan.

Antwerpenaar is de klos

Met 1.169 euro betaalt de Antwerpenaar met voorsprong de duurste autopremie. Voor een Bruggeling met een identiek profiel ligt de kostprijs liefst 190 euro, of 19,4 procent, lager. Ook in de andere Vlaamse provinciehoofdsteden betalen de inwoners minder.

Op het platteland betaalt u minder

In de steden liggen de premies hoger dan in landelijke gemeenten. Zo betaalt een inwoner van Zwijndrecht slechts 970 euro voor dezelfde polis en dezelfde auto. Dat is een ­verschil van 199 euro, of 20,5 procent, met de buren uit Antwerpen. Volgens de verzekeringsfederatie ­Assuralia zijn die verschillen perfect te verklaren. “De maatschappijen passen hun autopremies aan naargelang het risicoprofiel van een gemeente”, zegt woordvoerder Wauthier Robyns. “Dat heeft niet alleen te maken met de verkeersdrukte in een regio of gemeente, maar bijvoorbeeld ook met de kansen op diefstal of vandalisme. En dus is het volgens Assuralia “logisch” dat de premies in de stad een stuk hoger liggen. “Niet alleen de verkeersdrukte is veel groter, maar ook de kans op vandalisme of diefstal.”

De ene wijk is de andere niet

Voor hun risicoanalyse maken verzekeraars gebruik van eigen statistieken over het aantal schadedossiers in een gemeente, maar bijvoorbeeld ook van criminaliteitscijfers van de politie. “Soms maakt een maatschappij zelfs onderscheid tussen de verschillende wijken in één stad”, zegt Robyns.

De logica is soms ver zoek

Ook tussen gelijkaardige gemeenten bestaan grote verschillen. Een inwoner van Runkelen, een dorpje in Limburg, betaalt een premie van 1.016 euro. Voor zijn buurman uit het nabijgelegen Grazen, in Vlaams-Brabant, wordt dat 948 euro: een verschil van 68 euro of 7,1 procent. Ook de verschillen tussen de steden zijn niet altijd even duidelijk. Zo zijn de autopremies in Hasselt duurder dan in Leuven en Brugge, die nochtans meer inwoners tellen.

Vergelijk u rijk

Deze bedragen zijn gemiddelden. De hoogte van de autopremies varieert sterk tussen de verzekeraars onderling. Voor de consument komt het er dus op aan de tarieven goed te vergelijken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen