© ss

Moslimpopulatie in België kan meer dan verdubbelen tegen 2050

Tegen 2050 gaat de moslimbevolking in ons land mogelijk meer dan verdubbelen zijn indien de huidige vluchtelingen- en migratiestroom blijft aanhouden. Dat blijkt uit een rapport van het Pew Reseach Center.

lbo

Het rapport ‘Europe’s Growing Muslim Population’ schat dat België een stijging van 7,6 procent nu naar 18,2 procent in 2050 zal kennen bij aanhoudende migratie. Dat is ook voor heel wat andere Europese landen het geval, vooral in het westelijke gedeelte van Europa. Die oost-west-kloof valt op in het rapport. Zo wordt voorspeld dat de moslimpopulatie in Duitsland bijvoorbeeld zal stijgen tot 19,7 procent, terwijl die nu op 6,1 procent staat. In het meer oostelijk gelegen Polen zou de moslimbevolking met amper 0,2 procent groeien.

Voor heel Europa samen heeft het rapport 3 toekomstige scenario’s, afhankelijk van het soort migratie.

Als alle huidige EU-lidstaten hun grenzen zouden sluiten voor migranten en de migratiestroom volledig zou stoppen, dan nog zou de moslimbevolking in Europa toenemen. In dat nulmigratiescenario wordt verwacht dat de moslimpopulatie toch nog stijgt van 4,9 procent nu naar 7,4 procent in 2050. België zou in dat scenario gaan van 7,6 naar 11,1 procent.

Bij middelmatige migratiestromen, waarbij de grote vluchtelingenstroom stopt maar er nog steeds gemigreerd wordt omwillen van andere redenen, zou de moslimbevolking in ons land verdubbelen: van 7,6 procent naar 15,1 procent. Zweden zou in dat geval het grootste aandeel moslims hebben, met 20,5 procent.

Volgens de onderzoekers is dit scenario het meest waarschijnlijke.

Als de huidige migratie- en vluchtelingenstroom blijft aanhouden, dan zal het aandeel moslims in de Zweedse bevolking zelfs stijgen naar 30,6 procent. België staat in dat scenario op plaats 4 in Europa, met 18,2 procent, na Duitsland (19,7 procent) en Oostenrijk (19,9 procent).

Het aantal moslims in Europa is sinds 2014 sterk gestegen, onder andere door de vluchtelingencrisis als een gevolg van de oorlog in Syrië en conflicten in Irak en Afghanistan. Sindsdien komen er jaarlijks zo’n half miljoen moslimvluchtelingen Europa binnen.

Meer kinderen

Dat het aandeel moslims in de Europese bevolking toch nog zou toenemen indien er geen migratie meer zou zijn, heeft te maken met het jongere leeftijdsprofiel van moslims. De moslimbevolking is namelijk veel jonger dan de niet-moslimbevolking. Bijvoorbeeld: binnen de moslimgemeenschap is 27 procent jonger dan 15 jaar. Bij de niet-moslimbevolking is dat maar 15 procent. Daarnaast liggen de vruchtbaarheidscijfers binnen de moslimpopulatie ook hoger. Moslims krijgen gemiddeld meer kinderen dan gezinnen van andere religieuze groepen of van mensen zonder religie. Bovendien wordt verwacht dat de niet-moslimbevolking, in elk van de drie scenario’s, zal dalen.

Maar het zijn lang niet alleen moslims uit conflictgebieden die naar Europa trekken. Bijna de helft van de recente migranten in Europa, waren niet-moslims.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer