© rr

© BFM

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Twee doden bij ongeval op E17: bestelwagen geplet tussen twee vrachtwagens

Bij het ongeval met twee vrachtwagens op de E17 zijn donderdagavond twee doden en één zwaargewonde gevallen, zo meldt de Oost-Vlaamse wegpolitie. Het dodelijke ongeval kwam er na een hele dag van verkeersellende. Op het hoogtepunt stond er ruim 450 kilometer file op de Belgische wegen, waarvan meer dan 290 in Vlaanderen. Daarmee is de avondspits de drukste van het jaar.

evdg

Koning Winter is in het land en stuurt het verkeer al sinds donderdagnamiddag in de war. De aanhoudende regen en smeltende sneeuw hebben op de snelwegen rond Antwerpen, Brussel en Gent tot liefst 293 kilometer file geleid.

Rond 18.30 uur gebeurde in de file een zwaar ongeval op de E17 richting Gent, ter hoogte van Sint-Niklaas-West. Een Poolse vrachtwagenchauffeur reed in op een file die was ontstaan na een ongevalletje in Lokeren en knalde tegen een bestelwagen. De impact was zo zwaar dat de bestelwagen geplet werd tussen twee vrachtwagens. De bestuurder van de Poolse vrachtwagen en van de bestelwagen kwamen om het leven. Nog iemand anders raakte zwaargewond.

De afhandeling van het ongeval sleepte lange tijd aan. De drie centrale rijstroken van de E17 waren versperd, maar het verkeer kon nog passeren via de twee laterale rijstroken ter hoogte van Sint-Niklaas.

© Bram Laebens

Zwaarste avondspits van het jaar

Kort voor 18 uur piekte de filebarometer van het Vlaams Verkeerscentrum op een stevige 290 kilometer file. Het vorige record dateert van 24 mei, de vooravond van Hemelvaart, met toen ’s avonds 250 km file. “Die toestand is volledig toe te schrijven aan de weersomstandigheden, met regen en smeltende sneeuw in grote delen van Vlaanderen. In en rond de grote steden Antwerpen, Brussel en ook Gent stonden lange files”, aldus Bruyninckx. “Door de sneeuwval viel de R4 volledig stil.”“We hadden een drukke ochtendspits en ook overdag stonden er dubbel zo veel files op de snelwegen, met rond de middag 60 kilometer file. Dat is uitzonderlijk veel.”

De lange files zijn te verklaren door het lastige winterweer. “Het is erg moeilijk en lastig om te rijden. Het is donker en door de sneeuw of de regen is er ook slechte zichtbaarheid”, aldus Bruyninckx. “En er zijn ook enkele incidenten op de weg, zoals op de A12 van Bergen-op-Zoom richting Antwerpen.”

Voor heel België maakte de VRT-verkeersredactie gewag van een piek van 457 km file.

IJsplekken

Let op voor gladheid op de baan door sneeuwval of ijsplekken, vanavond kunnen buien van smeltende sneeuw plaatselijk en tijdelijk voor een sneeuwdek zorgen in Laag- en Midden-België.

De buien trekken geleidelijk verder richting de Ardennen waar ze voor een aandikking van ongeveer 3-6 cm verse sneeuw kunnen zorgen. In Luik en Luxemburg is code oranje al van kracht.

Na middernacht neemt de kans op winterse buien af, maar kunnen plaatselijke mistbanken zich vormen. Ook deze mistbanken kunnen aanvriezen en de wegen glad maken want de temperaturen dalen, met uitzondering van vlak aan zee, overal onder nul.

© BFM

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER