Straathoekwerker schrijft brief aan Jordy: "Sorry, sorry, sorry"

"Met lood in mijn schoenen, een bloedend hart en een bezwaard geweten schrijf ik je deze brief. Ik wil me verontschuldigen en hoop van ganser harte dat je me kunt vergeven." Zo begint de brief van straathoekwerker Joost Bonte aan Jordy.

Het lichaam van de 19-jarige Jordy werd teruggevonden in een tent in de struiken van het recreatiedomein Blaarmeersen in Gent. De jongen, die een mentale beperking had, zat tot zijn 18e in een jeugdinstelling en was sindsdien op de dool.

Welzijnswerkers trokken na de dood van Jordy meteen aan de alarmbel: er moet meer aandacht zijn voor jongeren die meerderjarig worden, want de overgang verloopt wel vaker moeilijk. Straathoekwerker Joost Bonte heeft nu een open brief geschreven met als titel "Sorry, sorry, sorry".

"Van bij de opstart van integrale jeugdhulp zit ik in al haar structuren, op elk niveau",  schrijft de man. "We hebben er met velen talrijke uren – gespreid over vijftien jaar – in gestopt en we hebben gefaald, collectief. Sorry."

Vervolgens somt Bonte op wat er volgens hem allemaal misloopt in de sector van de jeugdhulp en hij beklaagt zich dat hij in het verleden niet hard genoeg op tafel heeft geklopt. Hij meent ook dat Jordy niet de laatste zal zijn die door "ontbering, verwaarlozing, zorginsufficiëntie, regelblindheid en struisvogelpolitiek het heden voor het eeuwige ruilt". Al belooft hij Jordy tegelijk dat hij zijn uiterste best zal doen om paal en perk te stellen aan "de scheef- en misgroei".

Lees hier de open brief.

Meest gelezen