© toro

Zwaardere straf in beroep voor drive-by shooting in Maasmechelen

Het Antwerpse hof van beroep heeft Mohamed M. (26) zwaarder bestraft voor een drive-byshooting in Maasmechelen. In eerste aanleg had hij daarvoor acht jaar cel gekregen, het hof maakte daar donderdag tien jaar van. De Marokkaan had vier jaar geleden vanuit zijn Ford Focus het vuur geopend op de inzittenden van een BMW met wie hij het kort daarvoor aan de stok had gekregen.

De vechtpartij vond in de vroege ochtend van 12 mei 2013 plaats in het Esso-tankstation aan de Rijksweg in Maasmechelen. De beklaagde en zijn vriend raakten in een discussie verwikkeld met enkele klanten van Turkse origine. Er werden daarbij rake klappen uitgedeeld. Mohamed M. beweerde dat hij enkel probeerde te bemiddelen, maar op de camerabeelden was duidelijk te zien hoe hij ook een slag en een trap uitdeelde.

Kort na de vechtpartij werd een BMW met daarin drie personen uit de Turkse vriendengroep onder vuur genomen door de bestuurder van een traag rijdende Ford Focus, in de Jozef Smeetslaan in Maasmechelen. De drie slachtoffers konden zich tijdig bukken. Een van de vijf afgevuurde kogels boorde zich door de kap van een passagier.

Mohamed M. werd door een van de inzittenden herkend als de schutter. De beklaagde ontkende en wees in een nieuwe verklaring met een beschuldigende vinger naar zijn vriend, die in eerste aanleg was vrijgesproken, en naar een zekere ‘Mustafa’. Zij zouden na de vechtpartij met zijn auto eten zijn gaan halen, terwijl hij thuis zijn cannabisplanten verzorgde. Hij had in zijn wagen een vuurwapen liggen en had enkele dagen later gemerkt dat er nog maar een viertal kogels in de lader zaten.

Het hof hechtte weinig geloof aan die nieuwe verklaring en vond de moordpoging op de drie slachtoffers bewezen. Het hof tilde zwaar aan het gemak waarmee hij de feiten gepleegd had en hield er ook rekening mee dat hij al acht veroordelingen op zijn strafblad had.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer