Online spel bereidt Limburgse burgemeesters voor op rampscenario’s

Het online dilemmaspel ‘Be-Ready’ moet de Limburgse burgemeesters voorbereiden op eventuele rampscenario’s die zich in hun gemeente kunnen afspelen. Donderdag kwamen negen burgemeesters uit Limburg samen om het spel uit te testen. Daarbij stelden ze zich voor wat er moet gebeuren wanneer een feesttent instort en er enkele doden en zwaargewonden vallen.

Een appartementsblok in lichterlaaie, wegen onderbroken door plotse overstromingen, een zweefvliegtuigje dat door technische problemen uit de lucht valt, net op de wekelijkse markt, enzovoort. Het zijn scenario’s die burgemeesters liever niet tegenkomen, toch is het mogelijk dat ze gebeuren. Om burgemeesters voor te bereiden op zulke noodsituaties, lanceerde de dienst Noodplanning en Crisisbeheer van de provincie Limburg een online dilemmaspel.

Het spel loodst de burgemeester door zes verschillende scenario’s, waarvan er op dit moment nog maar twee beschikbaar zijn. “Na enige tijd maken we de andere scenario’s een voor een beschikbaar, zodat de burgemeesters zich kunnen blijven bijschaven”, aldus gouverneur Herman Reynders. “We proberen ook nieuwe rampen toe te voegen, zoals bijvoorbeeld een terroristische aanslag. De scenario’s zijn gebaseerd op situaties die ook zich in werkelijkheid kunnen voordoen.”

Zo nemen de burgemeesters niet enkel hun virtuele verantwoordelijkheid bij een instorting van een feesttent, maar ook bij onder meer een explosie in een grootwarenhuis, bij de uitbraak van het norovirus en bij een dreigende dijkbreuk. De burgemeester krijgt te maken met allerlei vragen van onder meer de brandweer, de politie en de pers en moet de situatie in goede banen leiden.

“Ik denk dat oefening hier echt kunst baart”, zegt burgemeester van Lanaken, Marino Keulen (Open Vld). “Het is goed dat we de noodplanning via dit spel in de vingers kunnen krijgen.” Ook burgemeester Mark Vos (CD&V) van Riemst is positief over het dilemmaspel. “Be-Ready is een waardevol instrument dat de keuzes, die we als burgemeester moeten maken, zeer goed nabootst. Het is een nuttige en waarheidsgetrouwen tool.”

Het spel heeft 30.000 euro gekost, waarvan 20.000 euro werd gesubsidieerd door Limburg Sterk Merk.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer