Verkeerschaos na eerste winterprik in ons land eist drie levens

Drie doden. Dat is de trieste balans op de weg na de eerste echte winterprik van het jaar in ons land. Bij een ongeval op de E17 vielen twee doden, en ook in Beernem liet iemand het leven. De regen en smeltende sneeuw veroorzaakten een hele dag verkeersellende. Op het hoogtepunt stond er ruim 450 kilometer file op de Belgische wegen, waarvan meer dan 290 in Vlaanderen. Daarmee is de avondspits de drukste van het jaar.

evdg, mtm, tlg, bfr

Koning Winter is in het land en stuurt het verkeer al sinds donderdagnamiddag in de war. De aanhoudende regen en smeltende sneeuw hebben op de snelwegen rond Antwerpen, Brussel en Gent tot liefst 293 kilometer file geleid.

Rond 18.30 uur gebeurde in de file een zwaar ongeval op de E17 richting Gent, ter hoogte van Sint-Niklaas-West. Een Poolse vrachtwagenchauffeur reed in op een file die was ontstaan na een ongevalletje in Lokeren en knalde tegen een bestelwagen. De impact was zo zwaar dat de bestelwagen geplet werd tussen twee vrachtwagens. De bestuurder van de Poolse vrachtwagen en van de bestelwagen kwamen om het leven. Nog iemand anders raakte zwaargewond.

De afhandeling van het ongeval sleepte lange tijd aan. De drie centrale rijstroken van de E17 waren versperd, maar het verkeer kon nog passeren via de twee laterale rijstroken ter hoogte van Sint-Niklaas.

(Lees verder onder de foto’s)

© Bram Laebens

© Bram Laebens

Ook in West-Vlaanderen kostte de eerste winterprik een bestuurder het leven. In de Beekstraat in Oedelem (Beernem) kwam een persoon om nadat zijn of haar wagen tegen een boom slipte.

Het ongeval gebeurde even na 21 uur. Op dat moment was het in de streek aan het sneeuwen en lag het wegdek er heel glad bij. De wagen ging aan het slippen en belandde links van de weg tegen een boom. De auto vatte vrijwel onmiddellijk vuur. De brandweer en andere hulpdiensten werden opgetrommeld. De spuitgasten konden de vlammen blussen maar troffen daarna het verkoolde lichaam van de bestuurder aan. Het slachtoffer kon nog niet geïdentificeerd worden. Het is momenteel zelfs nog niet duidelijk of het om een man of een vrouw gaat.

(Lees verder onder de foto)

© Tim Lescrauwaet

Gewonden bij andere ongevallen

Ook op andere plaatsen gebeurden er heel wat ongevallen. Op de A19 ter hoogte van de afrit Zonnebeke kwamen een BMW en een bestelwagen met elkaar in aanraking. Een bestuurder werd naar het ziekenhuis gebracht. Een derde wagen wou het ongeval ontwijken en knalde naast de weg tegen een verkeersbord. Door het ongeval moest het verkeer vanuit Ieper lang over de pechstrook rijden.

© bfr

Enkele kilometers verder, nabij de afrit Wervik raakte een vrouw met haar wagen van de weg. Ze belandde met haar wagen tegen een kilometerpaal. De vrouw werd met verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis.

(Lees verder onder de video)

Zwaarste avondspits van het jaar

De files die ontstonden door het winterweer, waren de langste die we dit jaar al gezien hebben. Kort voor 18 uur piekte de filebarometer van het Vlaams Verkeerscentrum op een stevige 290 kilometer file. Het vorige record dateert van 24 mei, de vooravond van Hemelvaart, met toen ’s avonds 250 km file. Voor heel België maakte de VRT-verkeersredactie gewag van een piek van 457 km file.

“De toestand is volledig toe te schrijven aan de weersomstandigheden, met regen en smeltende sneeuw in grote delen van Vlaanderen”, aldus Bruyninckx. “Het is dan ook erg moeilijk en lastig om te rijden. Het is donker en door de sneeuw of de regen is er ook slechte zichtbaarheid.”

LEES OOK. TIPS. Rijden bij vriesweer? Zo vermijd je problemen

Het Verkeerscentrum en het Agentschap Wegen en Verkeer vragen aan bestuurders om hun rijstijl aan te passen. De belangrijkste tips: vertraag, hou voldoende afstand en probeer een constante snelheid aan te houden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Code geel

Er is niet meteen beterschap op komst. Voor Vlaams-Brabant, Brussel en Wallonië geldt tot 1 uur vannacht code oranje: uitgebreide gladheid die het verkeer zeer gevaarlijk maakt. Voor de andere provincies geldt code geel. Vanaf 1 uur tot vrijdagochtend 10 uur geldt code geel voor het hele land.

Donderdagavond en -nacht vallen er nog sneeuwbuien over een groot deel van het land. Na middernacht neemt de buienactiviteit geleidelijk af, maar er is kans op aanvriezende mistbanken en rijm- en ijsplekken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen