Baas van ambtenaar die al 17 jaar lang elke maand 2.900 euro krijgt om niets te doen, reageert op de heisa

© rtl tvi

“Ik krijg al 17 jaar lang elke maand 2.900 euro netto om niets te doen. Ik schaam me diep en voel me heel erg vernederd.” Dat verklaarde Dominique Detry, een ambtenaar van de provincie Namen, eerder deze week op de Franstalige zender RTL TVI. Haar baas Valérie Zuinen vertelt echter een heel ander verhaal. “We hebben haar verscheidene echte functies aangeboden, maar ze wil niets doen.”

mtm

LEES OOK. Dominique krijgt 2.900 euro per maand om niks te doen… al 17 jaar lang

Dominique Detry werkte in 2000 als stafchef bij de PS toen ze solliciteerde voor een directiefunctie binnen de Waalse overheid. Ze kreeg de job niet, maar accepteerde dat niet. Ze stapte naar de rechter, die haar deels gelijk gaf. De provincie Namen moest haar niet alleen een schadevergoeding betalen, maar ook een job geven. Detry werd vervolgens tijdelijk overgeplaatst naar de provinciale bibliotheek van Namen. Daar werd haar echter geen enkele taak toegewezen. En toch zit ze daar nog altijd.

Deze week vertelde Detry over de “martelgang” die ze al jaren moet doorstaan. Nog maar eens, want sinds 2013 kwam de vrouw herhaaldelijk in de media. Zo vaak zelfs dat haar baas Valérie Zuinen het nu meer dan beu was en zelf reageerde. “Toen ik hier in 2011 begon te werken, heb ik dit dossier geërfd”, zegt Zuinen in het Nederlandse Algemeen Dagblad. “Ik heb haar meteen uitgenodigd voor een gesprek. We hebben toen samen naar mogelijke oplossingen gekeken, maar het is allemaal nogal paradoxaal. Andere functies die we haar aanbieden wil ze niet en ze wil ook absoluut niet weg. Het is een lastige situatie.”

LEES OOK (+). ‘De Collega’s’ in het echt: straffe verhalen van ambtenaren die de kantjes eraf lopen

Ontslag?

Zuinen geeft wel toe dat de bibliotheek “niet de ideale plek” was om Detry te plaatsen. “Het gebouw was qua logistiek en qua daglicht niet zoals het zou moeten. Dat hebben we achteraf ook toegegeven. Maar we hebben wel actief gezocht naar een functie die leek op diegene waarvoor Detry in 2000 heeft gesolliciteerd. Er zijn vijf à zes van dat soort functies de revue gepasseerd, maar die heeft ze allemaal afgewezen. Sinds 2000 staat ze heel vijandig tegenover het bedrijf. Ik denk dat het lichamelijk en mentaal ook wel iets met haar gedaan heeft.”

Zuinen is nu van plan om Detry opnieuw een andere functie aan te bieden. Een ontslag is bijna onmogelijk omdat er al jaren geen functioneringsgesprek meer heeft plaatsgevonden. “Weigert ze die nieuwe functie opnieuw, dan moeten we wel kijken of we er niet uit kunnen komen met behulp van advocaten. Dit hele mediacircus is ook niets. Ik hoop hier toch een keer klaar mee te zijn.”

De getuigenis van Dominique Detry op RTL:

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen