Erika Frans
Volledig scherm
Erika Frans © Frederik Vollaert

OPINIE: "Waarom je kind niemand moét zoenen met de eindejaarsfeesten"

Velen hebben als kind de situatie ervaren: bij een bezoek aan de grootouders of familieleden hoorde een zoen, zowel bij het begroeten als bij het afscheid nemen. Tegenpruttelen had geen zin. ‘Doe niet zo flauw en wees beleefd’, dat was/is wat je als kind werd aangeleerd. Maar misschien is dat toch niet zo’n goed idee. Want hoe ga je je kind leren weerbaar te zijn? Hoe zorg je ervoor dat het ‘neen’ leert te zeggen wanneer seksueel grensoverschrijdend gedrag dreigt? Als je zelf je kind dwingt om over zijn of haar ‘grenzen’ te gaan door een kus te geven of op de schoot te gaan zitten wanneer je kind dat eigenlijk niet wil?

12 reacties

  • jef vermeulen

    6 jaar geleden
    Er is nu al zoveel afstandelijkheid, kilheid en haat in de wereld. Straks is niets meer toegelaten onder het mom van grensoverschrijdend gedrag.
  • Frans Van Hoyweghen

    6 jaar geleden
    Caroline Bex zeer juist mijn zoon wou die (zogezegt oude) mensen ook niet zoenen maar gaf wel vriendelijk een hand. dat was genoeg voor mij.
  • Leopold Vanhoof

    6 jaar geleden
    Ik begin meer en meer de indruk te krijgen dat vroeger alles fout was. Alles moet tegenwoordig anders. Alhoewel ik niet de indruk heb dat het vroeger zoveel slechter liep dan nu.
  • john Roderigas

    6 jaar geleden
    geen zoenen geen cadeau. anders is er helemaal geen respect meer .
  • Theo Flitser

    6 jaar geleden
    Deze dame heeft overschot van gelijk, maar ik heb de indruk dat een aantal mensen die hier reageert éérst het artikel nog eens moeten lezen, misschien twéé keer herlezen......