Studio 100 doet grote overname in Amerika

Studio 100 neemt het New Yorkse animatiebedrijf Little Airplane Productions over, en haalt zo opnieuw ­enkele razend populaire kinderfiguurtjes in huis. Het bedrijf is volgens Studio 100-baas Hans Bourlon “een bijzonder creatief huis” en won al 21 Emmy Awards.

De overname opent ­deuren op de ­Amerikaanse en ­Chinese markt.

pdd, cma

Met de overname krijgt ­Studio 100 er opnieuw miljoenen kijkers bij, want ­Airplane Productions werkt ook voor grote Amerikaanse zenders als Disney, Nickelodeon én Netflix en Amazon. Hans Bourlon hoopt met de overname opnieuw grote stappen vooruit te zetten op de internationale markt van het kinder- en familie-entertainment.

Zingende patatjes

Onder de noemer Studio 100 Animations namen Hans Bourlon en Gert Verhulst in 2008 al twee grote animatiebedrijven over. Naast ­razend populaire kinder­figuurtjes als Heidi en Maya de Bij, dat intussen al in 180 landen speelt, kan Studio 100 nu The Small Potatoes en Super Wings uitspelen.

Nu zijn de pretparken nog de grote trekker van Studio 100, maar Bourlon verwacht met de uitbreiding dat de kinderanimatieproductie de komende jaren flink in ­belang zal toenemen.

Little Airplane Productions werd in 1999 opgericht door Josh Selig, die nog steeds het creatieve brein achter zijn bedrijf is. Selig begon zijn carrière als acteur voor de Amerikaanse versie van ­Sesamstraat, waar hij later ook producer van werd.

Hij creëerde ook tal van ­eigen kinderproducties in de VS en in China en focust op de kleinste kijkertjes tot de zevenjarigen. Een van zijn grote successen is The Small Potatoes, een familie aardappeltjes die elke aflevering al zingend een nieuw verhaaltje vertelt. Bourlon verwacht dat The Small Potatoes binnenkort ook op de Vlaamse televisie te zien zal zijn. Schrik dus niet als uw kinderen binnenkort met de stem van een kleine aardappel liedjes zingen op de achterbank.

Commerciële kracht

Dat Selig zijn bedrijf verkoopt aan Studio 100, komt onder meer door de goede persoonlijke band tussen de man en de Studio 100-bazen. Volgens Selig is Studio 100 ook een van de weinige onafhankelijke spelers die producties internationaal op de markt kan zetten. Ook de commerciële kracht van ­Studio 100 charmeerde Selig.

Hoeveel geld met de overname gemoeid is, geven Bourlon en financieel directeur Koen Peeters niet prijs. “Maar je zal zien dat onze animatietak de komende jaren snel aan belang zal winnen”, zegt Peeters. Studio 100 is in handen van Bourlon en Gert Verhulst en BNP ­Paribas Fortis.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen