Grootste mensaap is met uitsterven bedreigd

De grootste mensaap, de oostelijke gorilla, is met uitsterven bedreigd. Dat zegt de koepel van natuurorganisaties IUCN, die hem op de rode lijst van bedreigde dier- en plantensoorten heeft gezet. Vier van de zes soorten grote mensapen zijn nu bedreigd.
AP2007

Dit zijn de vier soorten mensapen die op de rode lijst staan:

  • oostelijke berggorilla: zeer zeldzaam; er zouden nog maar zo'n 880 exemplaren over zijn, terwijl dat er 20 jaar geleden nog enkele duizenden waren
  • oostelijke laaglandgorilla: vorig jaar werden er 3.800 exemplaren geteld, terwijl dat er in 1994 nog bijna 17.000 waren
  • Sumatraanse orang-oetan
  • Borneose orang-oetan

"Dat een van onze dichtste neven dreigt te verdwijnen, is echt droevig, zegt algemeen directeur Inger Andersen van IUCN (International Union for Conservation of Nature). "We leven in een tijd van enorme veranderingen en telkens de rode lijst wordt bijgewerkt, wordt duidelijk hoe snel de uitsterving van soorten voortschrijdt."

Dat de oostelijke gorilla en de andere mensapen met uitsterven zijn bedreigd, komt door de illegale jacht, maar ook door de klimaatverandering en de verwoesting van wouden.

De rode lijst van IUCN telt vandaag 82.954 soorten, waarvan er 23.928 met uitsterven bedreigd zijn. Een van de lichtpuntjes op de lijst is dat de Chinese reuzenpanda niet meer in gevaar is, al blijft hij een kwetsbare diersoort.

Meest gelezen