Direct naar artikelinhoud
tv-tips

Sherlock Holmes of Dallas Buyers Club?Deze films mag u vanavond niet missen

Matthew McConaughey in 'Dallas Buyers Club'.Beeld rv

Naar goede gewoonte zijn er weer enkele topfilms op tv vanavond. De Morgen loodst u door het tv-aanbod, met vier spraakmakende films in de aanbieding. Een volledig overzicht vindt u hier.

Sherlock Holmes: A Game of Shadows

1891. Wanneer de kroonprins van Oostenrijk dood wordt aangetroffen, wijst alles op zelfmoord. Maar volgens Sherlock Holmes werd de prins vermoord, en is die misdaad slechts een deeltje van een onheilspellende puzzel.

Geslaagde actieprent van Guy Ritchie waarin, net als in het eerste deel, blijkt dat de tandem Robert Downey Jr. en Jude Law uitstekend werkt. Traditionele Holmes-fans kunnen wel lichtjes teleurgesteld zijn in de Hollywoodproductie, omdat de film de verhalen van Sir Arthur Conan Doyle wel érg ruim interpreteert.

Om 20.30 uur op VIER.

Cinema Canvas: Dallas Buyers Club

Dallas, 1985. Ron Woodroof, een druggebruiker en vrouwenversierder, wordt uit het ziekenhuis ontslagen wanneer bij hem aids wordt geconstateerd. De dokters geven hem nog één maand, maar Ron accepteert dit niet. Hij begint met het smokkelen van illegale medicijnen.

In de jaren 90 werd er wel eens smalend met de vinger gewezen naar de carrière van Matthew McConaughey, die de ene na de andere flauwe romantische komedie aan elkaar rijgde. Met zijn rollen in Mud en de dramareeks True Detective liet hij echter zien dat hij heel wat meer in zijn mars heeft. Deze ommekeer in zijn carrière wordt wel eens de 'McConnaissance' genoemd en met zijn hoofdrol in Dallas Buyers Club bezegelde hij dat met een Oscar. McConaughey verloor meer dan twintig kilo om te overtuigen als Ron Woodroof, een cowboy die in de jaren 80 seropositief bleek te zijn.

Om 21.15 uur op Canvas.

The Illusionist

In het Wenen van 1900 is de arme magiër Eisenheim verliefd op de verloofde van kroonprins Leopold. Er ontstaat een vete, waarbij Eisenheim ermee dreigt zijn opponent op magische wijze te laten verdwijnen. De kroonprins probeert zijn politieke invloed aan te wenden om Eisenheim aan te pakken en geeft hoofdinspecteur Uhl de opdracht om de magiër in de gaten te houden.

In 2006 werden er twee films over magiërs uitgebracht. Christopher Nolan ging met alle aandacht lopen met The Prestige, maar deze The Illusionist moet daar uiteindelijk niet voor onder doen. Vooral de visuele vertelstijl en de acteerprestatie van Edward Norton maken heel wat indruk. Hij ging te leer bij enkele goochelaars om zich voor te bereiden op de hoofdrol en vele van de trucs die hij laat zien, werden helemaal zonder special effects of montagetechnieken verwezenlijkt.

Om 23.25 uur op Eén.

Suzanne

Suzanne woont samen met haar jongere zus Maria bij haar vader in de regio Languedoc. Als Suzanne als tiener zwanger raakt, besluit ze haar zoontje Charlie te houden. De vader is niet meer in beeld. Een paar jaar later ontmoet ze Julien, een kleine crimineel, en ze worden verliefd op elkaar. Als Julien plotseling weg moet, moet Suzanne kiezen tussen haar geliefde en haar familie.

Knap geacteerde vrouwenrollen, uitstekende beelden en een intens verhaal, dat is wat dit Franse drama sterk maakt. Sara Forestier werd voor haar hoofdrol van Suzanne genomineerd voor de César van beste actrice. Regisseuse Quillévéré brengt verschillende scènes in beeld uit het leven van Suzanne en haar familie, over een tijdspanne van zo'n dertig jaar. Roekeloosheid mag gerust het steekwoord voor het gedrag van Suzanne worden genoemd. Dat maakt dat sommigen haar aandoenlijk zullen vinden, anderen zullen het moeilijk vinden om zich met haar te vereenzelvigen.

Om 23.40 uur op NPO2.