© Photo News

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Deze beelden uit Noord-Korea verontrusten experts: “Er zijn niet veel landen die zo’n raket kunnen bouwen”

De Noord-Koreaanse overheid heeft een nieuwe rakettest laten uitvoeren en die baart de rest van de wereld zorgen. De test werd uitgevoerd met een gevoelig grotere ballistische raket dan bij vorige proeven. “Slechts een paar landen kunnen zo’n raket bouwen. Noord-Korea hoort nu bij die club”, zeggen experts.

Guy Stevens

Noord-Korea is bijzonder fier op de intercontinentale ballistische raket waar woensdag een test mee uitgevoerd werd. Dat blijkt uit propagandafoto’s die verspreid werden door overheidsgestuurde mediakanalen. Zeker op een beeld dat Associated Press wist te bemachtigen, is goed te zien hoe immens de raket is omdat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un ernaast staat te blinken.

Lees verder onder de foto.

© AP

Op basis van de verspreide beelden is in de rest van de wereld onrust ontstaan. De raket is immers een pak groter en geavanceerder dan het exemplaar dat in juli tweemaal getest werd, zeggen meerdere Amerikaanse experts.

Michael Duitsman, die onderzoek voert naar raketten in het US Center for Nonproliferation Studies, noemt het een “bijzonder grote raket”. “En dan bedoel ik niet groot voor Noord-Korea. Slechts een paar landen kunnen zo’n raket bouwen, en Noord-Korea heeft zich nu bij die club gevoegd”, schrijft hij op Twitter.

“Door de vernieuwde en grotere motor is hij vertrouwbaarder en kan hij meer met zich meedragen dan de Hwasong-14 (die in juli getest werd, nvdr). Daardoor kan de raket ook een veel grotere afstand overbruggen.”

Lees verder onder de foto.

© AFP

Volgens raketexpert Michael Elleman kan de raket 13.000 kilometer overbruggen. “De raket zou een bom van ongeveer 1.000 kilogram met zich mee kunnen dragen en dus op heel wat plaatsen in de VS kunnen toeslaan.”

David Schmerler, onderzoeker aan het James Martin Center for Nonproliferation Studies, is eveneens onder de indruk. “Noord-Korea wilde iets groots om heel de VS te kunnen aanvallen. Het lijkt erop dat ze dat hiermee kunnen.”

Voertuig

Duitsman is ook onder de indruk van het voertuig waarop de raket lag en van waarop die afgevuurd is. Als die inderdaad in Noord-Korea gebouwd is, zoals de overheid beweert, moet het land geen onderdelen meer kopen in andere landen en is het dus veel moeilijker om controle te houden over wat er precies gebeurt in Noord-Korea.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De test van woensdag heeft opnieuw gensters geslagen in de verstandhouding tussen Noord-Korea en de rest van de wereld. “Dit brengt de wereld dichter bij oorlog dan ooit tevoren”, zegt Nikki Haley, de Amerikaanse VN-ambassadeur. “We hebben nooit oorlog gezocht met Noord-Korea en dat doen we vandaag ook niet. Als het zover komt, zal het zijn door de voortdurende daden van agressie zoals die van woensdag. En als het tot oorlog komt, vergis je daar niet in, zal het Noord-Koreaanse regime helemaal verwoest worden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER