© AP

Noodtoestand afgekondigd in Honduras na rellen over verkiezingen

Rellen, blokkades en plunderingen: wegens het uitstel van de bekendmaking van de verkiezingsresultaten, en beschuldigingen van manipulatie zijn er in Honduras zware rellen uitgebroken. Aanhangers van de oppositie richtten vrijdag straatblokkades op, staken autobanden in brand en gooiden stenen naar de veiligheidsdiensten. De politie reageerde met traangas. Minstens één man kwam bij de protesten om het leven. Anderen raakten gewond, zeggen de autoriteiten. De regering kondigde in de nacht van vrijdag op zaterdag de noodtoestand af.

gjs

Ook vijf dagen na de presidentsverkiezingen zijn er nog geen definitieve resultaten. Wegens onregelmatigheden bij de telling in enkele kiesgebieden moesten de stembiljetten nu nogmaals apart geteld worden, zei de voorzitter van de stembureaus, David Matamoros. De kandidaten en internationale waarnemers moesten bij de telling aanwezig zijn. Vertegenwoordigers van de Alliantie tegen de Dictatuur, die in de oppositie zit, waren evenwel niet te zien.

De Verenigde Naties riepen de politici tot terughoudendheid op. “De kandidaten moeten hun aanhangers tot de orde roepen en ruimte voor democratische dialoog maken. “Ik vraag de politieke leiders het goede voorbeeld te geven en hun aanhangers aan te manen tot rust”, zei de voorzitter van de stembureaus.

© AP

De eerste gedeeltelijke resultaten wezen op een overwinning van oppositiekandidaat Salvador Nasralles, maar daarna kwam de zittende president Juan Orlando Hernández op kop te liggen. Na telling van 94,3 procent van de stemmen had Hernández 42,92 procent van de stemmen, uitdager Nasralla 41,42 procent. Hij zal het officiële resultaat niet erkennen, zei Nasralla. Hij beschuldigt de regering van kiesfraude, maar levert daarvoor geen bewijs.

Na aanvankelijk vreedzame protesten kwam het vrijdag tot plunderingen. Betogers drongen binnen in winkels en winkelcentra. Ze stalen er levensmiddelen, kleding en elektronische toestellen. Nasralla zei dat het geweld en de chaos het werk zijn van provocateurs, die de demonstraties zo in diskrediet willen brengen.

President Hernández riep zijn aanhangers op tot rust. “Dit is een democratisch proces, een feest, en ik eis van het Hondurese volk en de leden van mijn partij rustig te blijven en op de resultaten van de stembureaus te wachten”, zei het staatshoofd. Zijn regering kondigde de noodtoestand af. Het decreet rond de noodtoestand “legt voor een periode van tien dagen (...) het vrij verkeer van personen aan banden” en dat dagelijks tussen 18 en 6 uur, verklaarde regeringswoordvoerder Jorge Ramon Hernandez Alcerro.

© EPA-EFE

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer