Veelbesproken vastgoedmakelaar spreekt voor het eerst na Antwerps schandaal: “Dit heeft me aangegrepen”

Voor het eerst doet Erik Van der Paal, vastgoedmakelaar van Land Invest Group, zijn verhaal. “Elk jaar geef ik een verjaardagsfeestje. Het was de eerste keer dat ik Bart De Wever heb uitgenodigd”, vertelt hij in De Standaard.

Bart Brinckman,en Mark Eeckhaut

De beelden van het schepencollege dat op bezoek ging op het verjaardagsfeest van Erik Van der Paal veroorzaakte een kras op de schijnbaar slijtvaste carrosserie van de burgemeester. “Dit blijft kleven”, vertelde hij tijdens een emotionele persconferentie.

Erik Van der Paal (45) neemt in De Standaard de verdediging op van de burgemeester: “De gebeurtenissen grepen me aan. Ik geef elk jaar een feestje, nooit eerder had ik Bart uitgenodigd. Omdat ik weet dat hij zo’n dingen niet graag doet. Maar deze keer was het anders. In mei lag ik nog op sterven. Ik heb tweeënhalve week in coma gelegen, een gevolg van mijn drugsverslaving. Ik denk dat daarom de emotie het heeft gehaald op zijn politieke intuïtie. Hij dacht wellicht: ‘Erik geeft een feestje, ik zal maar eens gaan.’”

Vader

De Wever beloofde ooit aan zijn vader, Volksunie-oprichter Rudi Van der Paal, om te waken over het welzijn van zijn flamboyante zoon. “Dat is een van zijn favoriete grappen. ‘Ik heb uw vader twee dingen beloofd: de onafhankelijkheid van Vlaanderen en de zorg over u. Die onafhankelijkheid wordt een makkie, maar dat tweede lijkt onmogelijk.’” (schatert het uit)

Tijdens het interview spreekt de projectontwikkelaar tegen dat de stad zijn bedrijf Land Invest Group bevoordeelt. “Het gaat slechts om drie projecten – Westkaai-Kattendijkdok, Lins Tower, Slachthuissite – waarvan een flink stuk ten tijde van de vorige burgemeester, Patrick Janssens, werd gerealiseerd of voorbereid. Heel wat Antwerpse projecten hebben niets met Land Invest te maken: het Tolhuis, Nieuw Zuid, de vernieuwde Antwerp Tower….. Was het maar waar dat we slechts met de vingers moeten knippen. In de strijd om de bouw van het nieuwe politiekantoor heeft AG Vespa (de vastgoedpoot van de stad, red.) ons gediskwalificeerd.”

LEES OOK: Wie is de flamboyante bouwpromotor met talent voor exuberante feestjes en het mooiste adresboekje van Antwerpen? (+)

Apache

Hij gaat ook in de aanval tegen de nieuwssite Apache. Zo legt hij uit hoe de dubbele verkoop van de Renaultsite moet worden geïnterpreteerd, van voorkennis of enige hulp van De Wevers kabinetschef Joeri Dillen was geen sprake. De door De Wever in 2011 bijgewoonde vergadering bij het Luikse pensioenfonds Ogeo Fund – een aandeelhouder van Land Invest – had verder niets met immobiliën maar wel met pensioenfondsen te maken. Volgens Van der Paal vormt het absoluut geen bewijs dat de burgemeester toen de Antwerpse vastgoedmarkt voor zijn ‘favoriete bouwpromotor’ opende.

LEES HET VOLLEDIGE INTERVIEW. Veelbesproken Erik Van der Paal: “Ik geef elk jaar een feestje, nooit eerder had ik Bart uitgenodigd” (+)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen