Direct naar artikelinhoud
AA-

Fitch handhaaft Belgische kredietwaardigheid

Fitch handhaaft Belgische kredietwaardigheid
Beeld REUTERS

Kredietbeoordelaar Fitch heeft de Belgische rating bevestigd op 'AA-', met stabiele vooruitzichten. Wel wijst het ratingbureau op de gevaren van een oververhitting van de Belgische huizenmarkt.

Fitch verwacht voor dit jaar een bbp-groei van 1,7 procent, gedreven door de binnenlandse vraag. In 2018 en 2019 zou de groei volgens Fitch op respectievelijk 1,7 en 1,5 procent uitkomen.

Nog volgens Fitch zou de Belgische schuldenberg dit jaar krimpen van 105,7 naar 104,6 procent. Tegen 2019 zou de schuldgraad zakken naar 101,1 procent.

Woningprijzen

Fitch wijst wel op de groeiende schuldgraad van de gezinnen als gevolg van de gestegen woningprijzen. Tegelijk zijn de Belgische gezinnen de spaarkampioenen van Europa, relativeert de kredietbeoordelaar. Fitch herinnert er ook aan dat de Nationale Bank werkt aan maatregelen om een oververhitting van de huizenmarkt tegen te gaan.

Deze week toonde ook de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) zich voorstander van maatregelen om een oververhitting van de huizenmarkt in ons land te counteren. Eerder maande de Nationale Bank de regering al aan om extra maatregelen te nemen om de vastgoedmarkt af te koelen. De centrale bank wil Belgische banken verplichten een extra kapitaalbuffer van zowat 550 miljoen euro aan te leggen voor hun portefeuille hypothecaire kredieten.