© AFP

“Het Congres stemt volgende week over afzetting van Trump”

Congreslid Al Green gaat volgende week een stemming afdwingen over de mogelijke afzetting van Trump. “Ik weiger machteloos toe te kijken hoe een onverdraagzame miljardair ons land onherstelbare schade berokkent”, klonk het vrijdag. Het Democratisch congreslid uit Texas gaat een zogenaamde “geprivilegieerde resolutie” indienen. Zo’n resolutie dwingt het Huis van Afgevaardigden tot stemmen, en wel binnen twee werkdagen.

adm

Green schuwde afgelopen vrijdag de harde taal niet. Hij noemde Trump “een onverdraagzame miljardair die de Ku Klux Klan tolereert, maar niet de islam. Een onverdraagzame miljardair die staat voor antisemitisme, racisme, seksisme, etnocentrisme, xenofobie en homofobie.”

© AFP

Green meent dat Trump afgezet moet worden op gronde van “het voeren en aanstoken van de alt-right-machine”. Hij doelt hiermee op de reactie van Trump na de gewelddadige protesten in Charlottesville. Toen reed een extreemrechtse militant met zijn wagen in op een groep vreedzame actievoerders. Trump stelde na de rellen dat er geweld was “aan beide kanten” en stelde dat “de alt-left” de “alt-right” bestormde. Een markante verspreking: toen Trump het over de (extreem-)rechtse actievoerders had zei hij, al dan niet per ongeluk, “wij”. Hij zette de verspreking snel recht.

“Directe schade”

Nog volgens Green is de afzetting van Trump dringend nodig. In zijn resolutie stelt hij dat de president directe schade aan de Amerikaanse samenleving veroorzaakt”. Ook sinds de onthullingen van de ontslagen veiligheidsadviseur Michael Flynn kreeg de roep om afzetting een nieuwe wind in de zeilen.

LEES MEER. Schoonzoon Trump in nauwe schoentjes: gaf hij Flynn bevel om met Russen te praten?

Deze resolutie tot afzetting is niet de eerste. In juli diende Democratisch Congreslid Brad Sherman uit Californië ook al een motie tot afzetting in, Al Green was toen cosponsor van de resolutie. Het kwam toen niet tot een stemming. De Democraten hebben het Huis toen ook niet gedwongen te stemmen. Green wou naar eigen zeggen zijn collega’s meer tijd gunnen om de resolutie te bestuderen. Ook zou Democratische partijtop druk hebben uitgeoefend om de stemming tegen te houden. Zo’n stemming zou de nu al moeilijke relatie tussen beide partijen nog verzuren.

Het is wel de eerste keer dat het een zogenaamde “geprivilegieerde resolutie” betreft. Dat wil zeggen dat het Huis verplicht is hierover te stemmen, binnen twee werkdagen.

LEES OOK. De roep om Donald Trump af te zetten klinkt luider dan ooit tevoren: alles wat je moet weten over zo’n mogelijke ‘impeachment’

Om de procedure in gang te zetten volstaat een gewone meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. De kans dat die gevonden wordt is echter klein gezien de Republikeinen er een comfortabele meerderheid hebben. Moest het toch zo ver komen, is er danig wat twijfel over de wettelijke basis van zo’n afzetting. De grondwet stipuleert “high crimes en misdemeanors” die grond kunnen zijn voor een afzetting van een president.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER