“De vervloekte prins”: nieuwe ‘stunt’ van Laurent is wereldnieuws

© rr

De internationale pers reageert geamuseerd en verbaasd op het nieuws dat prins Laurent zijn mensenrechten geschonden ziet. Van de BBC tot de Amerikaanse feministische nieuwssite Jezebel en een Argentijnse krant… onze prins is wereldnieuws.

adm

De internationale pers smult van het ‘enfant terrible’ van ons koningshuis. Eerder deze week had hij een lange brief geschreven waarin hij stelde dat de regering mogelijk zijn mensenrechten schendt. Zo moet hij toestemming vragen voor politieke en diplomatieke contacten. Die regels veroordelen hem tot “sociaal isolement”, aldus de prins.

LEES OOK. Ook voor de koning is het nu genoeg geweest: Filip trekt handen af van ‘mensenrechtenactivist’ Laurent

De politiek reageerde nogal schamper. Zo zei staatssecretaris Theo Francken (N-VA) “dat hij maar een klacht indient bij Unia”. Iets droger klonk het bij de minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR). “Er zijn ­regels, en die moet de prins volgen. Maar hij heeft geen contact gehad met mijn departement”, aldus de minister van Buitenlandse Zaken. Vandaag raakte bekend dat koning Filip zich niet gaat moeien in de zaak. Hij distantieert zich van de prins annex ‘mensenrechtenactivist’ en schuift de hete aardappel door naar premier Michel.

© rr

The Dailly Mail

Intussentijd is onze prins internationaal nieuws. Zo is onze “vervloekte prins” een item op de site van The Daily Mail. Het is een klein item, met slechts één share een 22 comments. De toon is echter daarom niet minder pikant.

“De ‘vervloekte prins’ klaagt dat een loonsvermindering van 15% zijn mensenrechten schaadt, dat veroordeelt hem tot ‘sociaal isolement’”, kopt de Britse Tabloid. In het verleden heeft de krant zich al meerder malen lichtjes smalend over ons koningshuis en de prins uitgelaten. Mogelijk vanuit een licht chauvinistische inborst. De Windsors staan dan ook hoger op de internationale adellijke ladder.

Overigens noteren de Britten dat de prins bereid is om naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te trekken, moest dat nodig blijken. Voorts gaat het stuk verder in op het stormachtige verleden van de “gaffe’s en schandalen” waar de prins een vinger in de pap had.

© rr

The Guardian

De Britse kwaliteitskrant The Guardian heeft eveneens bericht over onze prins. Zij specificeren dat de Prins vindt dat artikel 8 van de mensenrechten geschonden wordt. Ook noteert de krant de reacties van minister Jambon en Theo Francken.

© rr

BT

Het Deens BT kopt: “Belgische schandaalprins wordt weer wakker: stuurt brieven die de hele natie schokken”.

Daar hebben ze het over de “onaantastbare en onuitputtelijke” prins Laurent. Het hele relaas wordt ondanks de taalbarrière correct en feitelijk beschreven. Ook somt BT nog een resem schandelen die de “flamboyante en excentrieke” prins op zijn conto heeft.

© rr

The Telegraph

Het Brits-conservatieve The Telegraph meldt dat de “‘vervloekte prins’ klaagt dat zijn mensenrechten geschonden worden door een loonsvermindering”.

Zij noteren ook dat zijn vrouw Prinses Claire Britse roots heeft en stellen dat zijn handelsmerk een combinatie van “cheek and chutzpah” is. Vrij vertaald betekent dat “baldadigheid en (licht misplaatst) enorm zelfvertrouwen”.

BBC

Ook de Britse Openbare Omroep maakt melding van de onvrede van de ‘mensenrechtenactivist’ uit Tervuren. Zij houden het droog en feitelijk en dat de prins uiterst misnoegd is.

International Business Times

Zelfs het Amerikaanse International Business Times heeft de “excentrieke broer van de koning” opgemerkt. Zij noemen hem de “Maverick Prince”. Vrij vertaald is dat een eenling, die zijn eigen koers vaart, vaak tegen de stroom in.

Gezien het een zakelijke, financiële publicatie betreft, ligt hier de focus logischerwijs op zijn mogelijk verlaagde dotatie.

© rr

Jezebel

Mogelijk de sappigste berichtgeving lazen we op de feministische ‘nieuwsblog’ Jezebel. “Prins Laurent van België heeft de stoute gewoonte om holder de bolder controversiële wereldleiders te gaan ontmoeten tijdens niet-geautoriseerde bezoekjes”, klinkt. Na zijn Chinese stunt heeft hij “uiteindelijk een klets gekregen, in de vorm van een loonsvermindering van 15% en hij kan er niet mee lachen.”

In de profielschets noteert de site dat Laurent “een verschrikkelijk slechte relatie heeft met zijn familie, zo verregaand rot dat hij hen ooit zwartmaakte op de nationale televisie. Ook beweert hij dat ze zijn carrière hebben proberen ondermijnen”, aldus nog Jezebel.

Opvallend: de site heeft het artikel gecatalogiseerd onder de sectie ‘Prins Laurent’. Deze leidt naar de sectie ‘België’. Het eerstvolgende verhaal dat de newswatch van Jezebel haalde, is die ene keer dat ons koningshuis misnoegd was over een campagne van Burger King.

© rr

Die Welt

Het Duitse Die Welt kopt: “Deze prins vindt dat zijn dotatieverlaging ‘de mensenrechten’ schendt”. Zij schrijven dat de prins jaarlijks zo’n 300.000 euro krijgt. Ook merkt de Duitse krant op dat Le Soir (en onze zusterkrant De Standaard) het nieuws van Prins Laurent, “bekend om zijn extravagant” gedrag, als eerste brachten.

Clarin

De Argentijnse krant heeft het over de exotische prins ‘Lorenzo’. De journalist in kwestie kent echter weinig genade en sabelt Lorenzo genadeloos neer.

“Hij is 53 jaar oud, maar zijn attitude doet denken aan een verwaande tiener”, klinkt het “Hij is omringd door schandalen en nu zegt hij dat ze (de regering red.) zijn mensenrechten schenden. Zie je waarom?”

Nog noteert de krant dat “het personage Lorenzo, nooit zijn plaats heeft kunnen vinden (binnen het koningshuis red.)” en dat hij “175.000 euro militair budget opsoupeerde aan de renovaties van zijn huis”.

© rr

Neue Zürcher Zeitung

Het Zwitserse Neue Zürcher Zeitung meldt dat de prins “met harde woorden reageert” op de eventuele inperking van zijn dotatie. In de inleiding omfloersen ze de vermeende “mensenrechtenschending” als een “ongebruikelijke redenering”.

Nog merken de Zwitsers dat de prins met, omgerekend, 357.000 Zwitserse frank vast geen honger hoeft te lijden, maar dat hij mogelijk zijn broekriem zal moeten aanhalen. Ook maakt het dagblad een summiere som van de twijfelachtige boekhouding van de prins doorheen de jaren.

“Hij wordt als koppig en geestig beschouwd. In de jaren tachtig hadden de Belgen hem de bijnaam “Prince Vollgas” gegeven, vanwege zijn passie voor snelle auto’s.”, schrijven de Zwitsers. Ook een anekdote waar de prins naar verluidt geracet zou hebben met een TGV, parallel aan een autostrade naar Parijs, passeert de revue in de Neue Zürcher Zeitung.

© rr

NRC

Het Nederlandse NRC windt er geen doekjes om. “Belgische Prins Laurent vecht voor zijn toelage van 3 ton”, kopt het. Volgens de Nederlandse krant weigert de prins “een mogelijke korting op zijn jaarlijkse toelage te accepteren”.

“De Belgische prins Laurent laat zich zijn jaarlijkse toelage van 308.000 euro niet zomaar afpakken”, klinkt het. De brief die Laurent schreef is er één met “zeven kantjes”.

Ook merkt het NRC op dat het nogal ironisch is dat een bezoek aan China en het Chinese leger, wiens “reputatie (...) op het gebied van de mensenrechten niet al te best is”, een aanleiding is om zijn “mensenrechten” te schenden.

Als leessuggestie staat er in het artikel: “Lees ook: Belgische prins moet inleveren na weer een nieuwe ‘frats’”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen