9 op de 10 bestuurders rijden te snel aan de schoolpoort

Negen op de tien bestuurders houden zich niet aan de zone 30 rond de schoolpoort. Dat blijkt uit cijfers van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) waar Het Laatste Nieuws over bericht. Opvallend, aangezien de "gewone" zone 30 wel vrij goed wordt nageleefd.

"Niet te snel, u nadert mijn school." Het is een boodschap die menig bestuurder al is tegengekomen in de buurt van een school. En toch reden vorig jaar 9 op de 10 bestuurders te snel in een zone 30 die zich in de buurt van een schoolomgeving bevond, zo blijkt uit cijfers van het BIVV. Meer dan de helft reed op die plekken 40 tot 60 kilometer per uur. 

Geen snelheidsovertreding 9,9 procent
< 10 kilometer per uur te snel 30,7 procent
10 - 30 kilometer per uur te snel 52,5 procent
Meer dan 30 kilometer per uur te snel 6,9 procent

De cijfers verschillen nauwelijks van die van 2012, toen 93 procent van alle automobilisten zich niet hield aan de snelheidsbeperking daar.

Nog opvallend: in Wallonië ligt de gemiddelde snelheid in een zone 30 in de buurt van een school het hoogste (44,4 kilometer per uur), gevolgd door Vlaanderen (42,1 kilometer per uur) en Brussel (37,4 kilometer per uur). In het weekend wordt er over het algemeen ook iets sneller gereden dan doorheen de week. 

Zone 30 in het algemeen

De cijfers voor een zone 30 die niet gekoppeld is aan een school zijn een stuk beter. Daar rijdt bijna 80 procent de toegelaten snelheid of maximaal 10 kilometer per uur meer.

Geen snelheidsovertreding 36,3 procent
< 10 kilometer per uur te snel 39,4 procent
10 - 30 kilometer per uur te snel 23,6 procent
Meer dan 30 kilometer per uur te snel 0,7 procent

 

Dynamische borden

"We merken dat de zone 30 goed wordt nageleefd als er drempels liggen of wegversmallingen aangebracht zijn", zegt Stef Willems van het BIVV aan VRT Nieuws. "Wanneer er aan de schoolomgeving geen snelheidsremmers staan, rijden veel mensen wel te snel."

Het BIVV pleit dan ook voor dynamische borden in de schoolomgeving, die de periode rond de start en het einde van de school de snelheidsbeperking van 30 kilometer per uur aangeven. "Het is niet logisch dat je om 3 uur 's nachts maar 30 kilometer per uur mag op een weg waar je anders misschien wel 70 zou mogen. Als er dynamische borden worden geplaatst en de politie gaat er een paar keer staan om te flitsen, zullen mensen het snel doorhebben."

Meest gelezen