© REUTERS

Tienduizenden manifestanten in Tel Aviv tegen “corruptie van regering”

Enkele tienduizenden manifestanten zijn zaterdagavond bijeengekomen in het centrum van Tel Aviv om te protesteren tegen wat zij zien als de corruptie van de regering. De betogers, die de actie de “mars van de schaamte” doopten, namen de Rothschildlaan in, een van de chiquere buurten van Tel Aviv, om de corruptie van de regering aan te klagen en de traagheid van de lopende onderzoeken tegen premier Benjamin Netanyahu.

gjs

De bijeenkomst was een initiatief van de verantwoordelijken van de wekelijkse protesten voor de woning van de Israëlische procureur-generaal Avishai Mandelblit tegen de traagheid van sommige onderzoeken. Er lopen twee onderzoeken tegen de Israëlische premier. Het eerste gaat over cadeaus die hij gekregen zou hebben van rijke vooraanstaande figuren. Het andere gaat over een geheim akkoord dat hij zou proberen sluiten hebben met een populaire krant voor gunstige berichtgeving. Bovendien duiken de naam van zijn advocaat en die van een oude kabinetschef op in een zaak van vermoedelijke corruptie bij de aankoop van drie Duitse onderzeeërs.

“Schande”, “Bibi ga naar huis”, scandeerden de manifestanten. Ze viseerden ook procureur-generaal Avishai Mandelblit.

© REUTERS

De linkse oppositieleider Isaac Herzog drukte zijn steun uit aan de betogers via Facebook. “De frustratie (...) komt van een gevoel van onrechtvaardigheid, afkeer van corruptie, en van een morele verwerping van een wet die op maat is gemaakt.” Het Israëlische parlement bespreekt maandag in twee en derde lezing een wetsvoorstel dat de tegenstanders van Netanyahu zien als middel om hem uit de affaires te laten ontsnappen waarin hij verwikkeld zit.

© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer